Analytiker: Tyske svineproducenter kan ikke holde til prisfald

Et mere normalt prisleje vil normalt indfinde sig efter et prischok, som kom i sidste uge efter udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland, er meldingen fra analytiker.

Et prisfald på smågrise og slagtesvin af de dimensioner, der fulgte i kølvandet på fundet af afrikansk svinepest i torsdags, kommer til at gøre så ondt på de tyske svineproducenter, at mange ikke kan overleve ret længe.

Det er vurderingen fra Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, i en analyse. Tidligere kriser viser dog, at mere normale tilstande vender hurtigt tilbage.

"Erfaringen viser, at priserne hurtigt kan stige til normalt niveau igen efter et sådant prischok. Det så vi i dioxinkrisen i 2011 og også i Belgien efter ASF-udbruddet i 2018/2019. Det er i hvert fald klart, at tyske svineproducenter ikke kan overleve længe på det nuværende prisniveau. Tyske politikere, detailhandel og slagterier er nødt til at handle hurtigt, hvis de ikke vil smadre tysk svineproduktion", siger han. 

Markus Fiebelkorn påpeger, at de tyske smågriseproducenter i forvejen står over for store udfordringer. Dels skal de foretage store investeringer i de kommende år som følge af nye krav fra dyrevelfærdslovning, og dels skal de fra årsskiftet ændre praksis i stalden for at kunne leve op til kastrationsforbuddet uden bedøvelse.

Tyske markedseksperter forventer, at alene de forhold vil få den tyske smågriseproduktion til at falde med mindst 10-20 procent i de kommende år.

Emneord

ASF i Tyskland

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle