Analytikere: Prisfald I Chicago trækker hvedemarkedet ned

På afgrødemarkedet udviser Kina overraskende stærk vækst i 1. kvartal. Stemningen er desuden præget af spænding forud for offentliggørelse af canadiske canola-arealer i næste uge 

Kinesiske vækstsignaler overrasker onsdag positivt, hvor industrien for marts er gået i udbrud med en vækst på 8,5 procent år-til-år, mod ventet på 5,9 procent, samt optimisme i detailsalget.

Det rapporterer Jyske Markets.

Fremgangen medførte at arbejdsløsheden faldt lidt tilbage og BNP-væksten for 1. kvartal endte på 6,4 procent, mod ventet 6,3 procent.

Dette til trods, er væksten i 1. kvartal en tangering af den laveste vækst i 27 år.

De overraskende tal er i vid udstrækning understøttet af den kinesiske regeringens stimulanser, som vores analytikere også forventer vil understøtte økonomien de kommende kvartaler, med det formål at vise en langsom afmatning frem for en kraftig opbremsning.

Et andet sted i Kina der til gengæld oplever en kraftig opbremsning for øjeblikket, er i den indenlandske svineproduktion. Her viser officielle kinesiske tal for første kvartal, et fald i produktionen af svinekød på 5,2 procent i forhold til sidste år, mens svinebestanden er faldet 10 procent sammenlignet med marts sidste år. 

Prisfald over hele linjen 

Oven på nogle rolige handelsdage de seneste uger, genindfandt den negative stemning sig i går på afgrødemarkedet med prisfald over hele linjen. Værst gik det ud over hveden der faldt 1,50-2 procent på Matif, trukket ned af Chicago-hveden der faldt lidt over tre procent.

Faldene kom på fornyet pessimisme blandt fondene, der øger deres short positioner på manglende efterspørgselsvækst og gode konditioner for afgrøderne, der giver udsigt til en god kommende høst, der vil bidrage til de i forvejen bugende lagre, især i USA.

Priserne formåede ikke at rette sig frem mod luk, og lukkede tæt på dagens laveste niveauer, hvilket indikerer at prisfaldene ikke er overstået endnu. Her i den tidlige elektroniske handel i Chicago, er priserne uændrede, og prisstigninger i dag vil indikere om gårdagens prisfald var en overreaktion.

Når det så er sagt bygger prisfaldende ikke på meget fundamentalt nyt, hvilket netop er problemet. Der er behov for nyheder for at gøde markederne. Der snakkes i det små om begyndende tørke, men der er fortsat lang tid til høst, og forholdene er trods alt ikke så kritiske, at det ikke kan nå at rettet sig, hvis vejrprognoserne vender. Vejrmarkedet lader vente på sig. 

Stigende priser på palme- og råolie

I det vegetabilske oliemarked var stigende priser på palme- og råolie ikke tilstrækkeligt til at holde hånden under rapsfrøene, som dog klarede sig gennem dagen med de mindste prisfald.

En meddelelse om at Malaysia fastholder deres eksportskat for palmeolie på et rundt nul samt en svagere malaysisk ringgit der øger købekraften i fremmed valuta understøttede palmeoliepriserne.

Vi venter det understøtter rapsfrøene fra åbningen i dag. I rapsmarkedet er der spænding forud for næste onsdag, hvor canadiske StatCan offentliggør deres første estimater for de canadiske canola-arealer.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle