Arla: Vil afregne mælk på klimaaftryk fra 2021

Arlas andelshavere vil om halvandet år få afregnet mælken efter, om de opfylder FNs bæredygtighedsmål. Det siger Arla-formand Jan Toft Nørgaard.

Arlas mælkeproducenter skal indstille sig på, at de fra 2021 vil få afregnet deres mælk efter, i hvor høj grad de lever op til FNs 17 bæredygtighedsmål. Det sagde Arla-formand Jan Toft Nørgaard i paneldebatten.

»1. januar 2020 melder vi vores krav ud til vores landmænd. 1. januar 2021 skal dokumentationen være oppe at køre, og da er det min ambition, at vi er klar med en afregningsmodel, som kan honorere dem, der flytter sig«, sagde Jan Toft Nørgaard.

»Vores ambition er, at vi kan levere på alle FNs 17 verdensmål«.

En central database

Forudsætningen for planen er, at Arla Foods hurtigst muligt bliver i stand til at dokumentere og certificere mælken mere vidtgående end det eksisterende kvaltetssikringsprogram Arlagården Plus, siger Jan Toft Nørgaard

Det kræver adgang til data fra hele værdikæden, hurtig handling og store beslutninger: Enten skal Seges i Skejby stå for en fælles database for hele værdikæden i landbruget, eller også skal Arla gå selv, sagde Arla-formanden.

Det sidste vil være alt for dyrt og ineffektivt, mener Jan Toft Nørgaaard, som forudser en trecifret million-investering.

Derfor vil han hellere investere kræfter og penge i Seges.

»Jeg skal have certificeret min mælkeproduktion på tværs af alle sektorer. Det skal være centralt, og det skal være én base. Jeg skal bruge det i syv lande og har ikke råd til omveje«.

»Jeg mener, vi i fællesskab skal skabe noget unikt på Seges på tværs af alle sektorer i landbruget. Der vil være en fælles regning, der skal betales, men den vil være mindre, end hvis vi selv hver især skal bygge noget op«.

»Det er jo heller ikke tilfældigt, at Arla har investeret 245 mio. kr. i Arla innovation Center lige klods op ad Seges«.

Vertikal integration

Samarbejdet på tværs af virksomheder, landmænd og rådgivning er stadig omdiskuteret i dansk landbrug, men den ’vertikale integration vil vinde frem i dansk landbrug, om man kan lide det eller ej, sagde Jan Toft Nørgaard.

»Men hvis ikke vi får det her system til at fungere, står jeg med ryggen mod muren og skal levere. Og så går jeg ud og headhunter de 12 bedste, jeg kan finde i DLBR-systemet og på Seges«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle