’Gødningsspredningen kan ikke gøres om’

På Holsteinborg har Kvernelands nye GEOspread-system givet bedre kile- og kantspredning og mere jævne udbytter på 750 hektar.

Med Holsteinborgs nye gødningsspreder, Kverneland Exacta TL GEOspread, har godsinspektør Hans-Henrik Pedersen fået markant bedre styr på handelsgødningen på de 750 sydvestsjællandske hektar i pløjefri omdrift.

Problemet var først og fremmest kile- og kantspredningen på uregelmæssigt formede marker, langs skovkanter og omkring remiser og mergelgrave i så godt som alle marker.

»Det giver en god landskabsoplevelse, som vi er glade for, men med den forrige gødningsspreder gav det også en for tynd og uens fordeling af gødningen, fordi kile- og kantspredningen ikke var god nok,« forklarer han.

»På en enkelt hektar betyder et par hundrede kroner ikke alverden, men på 750 hektar bliver det til en del, og vi kan nu se på udbyttemåleren i mejetærskeren, at udbytterne ligger på et mere jævnt niveau på hele marken, at der er mindre lejesæd, og at kilerne giver mere end før,« siger han om erfaringerne fra den første sæson med GEOspread-sprederen med 3.450 liter beholder og spredning ud til 36 meter.

Færre bakketest fremover

Hjertet i den er dels den gps-baserede styring af spredningen i kiler med to meters sektionsbredde og automatisk stop og start af spredningen på forageren via Isomatch Tellus-touchscreen-terminalen i traktorkabinen og den begvedliggende software.

Holsteinborg har de seneste seks år kørt med RTK-gps fra Case IH, betalt af de tre til fem procents overlap på næsten alle opgaver førhen.

Dels et uhyre præcist kantspredningsudstyr med mulighed for at skifte mellem ’udbytte’ og fuld spredning til godt og vel kanten og ’bio’ med fuld spredning til ca. en meter før kanten. Endelig spiller finesser som for-acceleration af gødning en stor rolle for spredepræcisionen.

»Der er lidt mere måle- og tastearbejde, men det hele er meget nemt og enkelt at indstille. Og det passer. På en hel dags spredning er afvigelsen højst 50 kg. Det er vigtigt, for når gødningen er spredt, kan det ikke laves om bagefter, og derfor skal du kunne stole på præcisionen. Det kan vi med Kverneland, og det har faktisk kørt fra dag et af. Jeg laver stadig bakketest af spredningen, men mon ikke det bliver lidt færre i år end forrige år,« slutter godsinspektøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle