”El Nino” påvirker produktionen

»El Nino« er et vejrfænomen, som skyldes en ekstraordinær opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst. Det påvirker vejret på store dele af kloden, men er især kendetegnet ved følgende for perioden juni-november:

Tørke i Østaustralien (halvdelen af Australiens hvede-produktion)

Tørke i Malaysia og Indonesien (hovedparten af verdens produktion af palmeolie)

Tørke i sydvest-USA (Californien - specialafgrøder)

Vådt og relativt køligt i den amerikanske Midtvesten (hovedparten af USA soja- og majsproduktion).

Vådt i Argentina (soja, hvede og majs - god jordfugtighed til etablering)

El Nino påvirker ikke vejret i Europa og Rusland. Internationale meteorologer vurderer i øjeblikket, at sandsynligheden for et »fuldbyrdet« El Nino-år ligger helt oppe på 70-80 pct. Det kan da også konstateres, at det er tørt i Østaustralien, Fjernøsten og i Californien samt, at den amerikanske Midtvesten får rigeligt med regn og har forholdsvis lave temperaturer. Begge dele er optimalt for soja - og ikke mindst majs. I nogle områder er vandmængderne dog problematisk store.

Positivt for korn og soja

El Nino er ofte positiv for den globale kornproduktion - idet den negative effekt i Østaustralien overskygges af de positive effekter andetsteds, men især fra majsproduktionen i USA.

El Nino er normalt også positiv for den globale sojaproduktion, hvilket kan tilbageføres til en gunstig amerikansk vækstsæson og en god start på den argentinske (vandfyldt jord ved vækststart i november). Derimod kan El Nino være katastrofal for den globale produktion af palmeolie, hvilket kan have en prismæssigt afsmittende effekt på rapsprisen.

Der har været seks El Nino-år i de sidste 30 år - det seneste i 2009. I fire af de seks år lå f.eks. majsudbyttet over gennemsnittet i USA og i to af de seks år lavere. Udbytterisikoen for majs (og soja) i El Nino-år ligger i USA typisk i den afsluttende del af vækstsæsonen, hvor der kan være en øget risiko for, at frost/regn ødelægger den sidste del af høsten.

Det er ikke let at bygge ind i en prisforudsigelse. En god vækstsæson for f.eks. de amerikanske majs- og sojaafgrøder kan sende priserne nedad gennem juni, juli, august og september (præcis hvad der sker i øjeblikket), mens tidlig frost eller regnfuld høst i oktober på kort tid kan sende priserne dramatisk den anden vej.

Maltbyg-markedet

Til slut lidt om maltbyg-markedet. De sidste par uger af juni steg maltbygpræmien til godt 30 kroner, hvilket historisk set ligger i den høje ende.

Det var udbredt tørke i Nordfrankrig og Danmark, som pressede præmierne opad og som udløste en anbefaling om et yderligere delsalg i KornBasens Salgsstrategi, da prisen nåede 140-143 kr. - udløst af udsigten til regn i både Danmark og Frankrig og meldinger om gode udbytter og kvalitet af den franske vintermaltbyg. Det har nu sendt priserne 5-6 kroner nedad – hvilket dog synes som en overreaktion på blot 10-20 mm regn!

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle