»Det er simpelthen vildledende«

Griseavler Maria Nittegaard Petersen blev forbløffet over de skolebøger, datteren fik.

Da griseavler og agronom Maria Nittegaard Petersen fra Broager nær Sønderborg en dag bladrede igennem de skolebøger, hendes ældste datter i 1. klasse havde fået, følte hun en bølge af vrede skylle ind over sig.

»Jeg tænkte, det kan simpelthen ikke passe. Hvordan kan undervisningsmateriale være så vildledende?«

Indoktrinering

På siderne om gris stod der sætninger som »Når I spiser kød fra økologiske dyr, er der ikke gift i jeres mad« og »landmanden Jens har tusind grise, der bor tæt sammen og aldrig kommer ud. Sæt kryds ved den gris, du tror er gladest«.

»Er det faktuelt forkert, at der ikke er gift i kød fra økologiske dyr? Nej, slet ikke. Men det er der jo heller ikke i konventionelle. Det er simpelthen vildledende og nærmest en form for indoktrinering«.

Hun fortsætter:

»Vi taler om børn i en alder, hvor de endnu ikke har lært at stille kritiske spørgsmål. Jeg skulle forklare min datter, at de lærte noget forkert, og hun blev næsten bange og sagde ’skal jeg så sige det i skolen?’ Det er forkasteligt«.

Hun mener, at de, der godkender materialer til brug i skoleundervisningen, må stramme op.

»Skolebøger og undervisningsmateriale skal være faktuelt korrekt og objektivt. Det er fuldt forståeligt, de fleste lærere ikke kender direkte til livet på landet. Men netop derfor må vi forvente, at materialer får en faglig trykprøve, før det ryger ud i klasseværelserne«.

Nødt til at gøre noget

Hun hilser Landbrug & Fødevarers beslutning om at nedsætte en taskforce til at undersøge skolemateriale for vildledende eller faktuelt forkert indhold velkommen.

»Det er rigtig godt, for vi er nødt til at gøre noget. Vi taler meget om, at forståelsen for den egentlige produktion af fødevarer er lav i byerne. I skolen burde du lære, hvad der er rigtigt og forkert og faktuelt korrekt«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle