»En produktion, der kan holde i fremtiden«

Danmarks største kyllingeslagteri Danpo har en vision om i 2022 kun at producere langsomtvoksende velfærdskyllinger, og producenterne bakker op. Omlægningen giver både god mening strategisk og forhåbentlig mere på kistebunden.

Vi tror på, at det kommer til at give en merværdi for både os og slagteriet. Derfor bakker vi op om omlægningen til langsomtvoksende kyllinger«.

Meldingen er klar fra Kim Uglebjerg, der med sin slagte-kyllingeproduktion ved Ansager er blandt Danmarks ti største producenter. Han og de andre producenter ved Danpo tror på strategien, som slagteriet offentliggjorde i medierne tidligere på ugen: Der skal satses på dyrevelfærd, og produktionen af slagtekyllinger af den hurtigtvoksende Ross 308, der er en af de mest udbredte racer i verden, skal udfases.

»Jeg tror, det er en produktion, der vil differentiere os fra alle andre og kan holde længere ind i fremtiden konkurrencemæssigt«, siger producentformanden, der årligt selv leverer 1,4 mio. slagtekyllinger til Danpo.

Løbende omlægning

Kim Uglebjerg har stadig selv kyllinger af racen Ross 308 - ligesom omkring 90 procent af de danske producenter. Endnu har kun 18 ud af Danpos 70 producenter omlagt til den langsomtvoksende race Ranger Gold, men ifølge planen har en tredjedel af producenterne omlagt til efteråret. Kim Uglebjerg er på grund af sin størrelse endnu ikke blevet spurgt.

»Jeg laver selv 308 og kan sagtens stå inde for den produktion. Det her er simpelthen, fordi vi gerne vil bakke op om endnu mere dyrevelfærd og dermed merværdi for kyllingen. Jeg vil ikke sige noget, der kan opfattes skidt om Ross 308, for vi skal ikke slå hinanden i hovedet med tal og dødelighedsprocenter. Vi kan bare konstatere, at den nye race vokser langsommere og får færre velfærdssygdomme«, siger Kim Uglebjerg.

Det er blandt andet velfærdssygdommene, som dyrevelfærdsorganisationerne har slået på for at få den hurtigtvoksende kyllingerace udfaset. Kim Uglebjerg er da også klar til at omlægge, hvis afsætningen er der.

»Økonomien og afsætningen skal være i orden, og det tror vi på, at den er. Nu skal supermarkeder og forbrugere bare overbevises«, siger producentformanden.

Producenterne får et tillæg til noteringen, der dækker de øgede omkostninger til kyllingen og sikrer en ekstra indtjening.

Koster på klimaet

Strategien blev første gang præsenteret for producenterne i 2017, og i 2018 startede de første med at omlægge. Efter planen skal Danpos producenter have omlagt inden udgangen af 2021.

Kim Uglebjerg erkender, at den langsomtvoksende kylling netop på grund af sin langsommere vækst dyrere på klimakontoen.

»Klimapåvirkningen er højere, men når det kommer til, hvad forbrugere og butikker efterspørger, vinder dyrevelfærd over klimaet, er jeg overbevist om«.

Faktaboks

Danpo og producenterne:

  • Danpo er Danmarks største fjerkræslagteri og Skandinaviens største forarbejdningsvirksomhed inden for kylling. Danpo slagter årligt 50 mio. danske kyllinger og har en årlig omsætning på ca. to mia. kr., samt ca. 70 producenter.
  • Kim Uglebjerg er formand for producentforeningen Prodan. Landmanden er selv blandt de største producenter og en årlig produktion af 1,4 mio. slagtekyllinger af racen Ross 308. 
  • Danpo selv har ikke ønsket at udtale sig til artiklen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle