»Hvert år har sine egne kendetegn«

Tørke og økonomi var nogle af de emner, formanden for Østdansk Landbofoening kom ind på i sin beretning på generalforsamlingen tirsdag 19. marts.

Uddrag fra Jørgen Petersens beretning i Østdansk Landboforening:

»Hvert år har sine egne kendetegn, som året huskes på. Jeg vil huske tilbage på 2018 som et ekstremt tørt år, banditter i habitter med en voldsom grådighed og mangel på ansvarlighed, og et Folketing, der kun tænker på egen profilering før det kommende valg. Tørkens konsekvenser rækker langt ind i 2019, og selvom prognosen indeholder en forventning om et normalt år, ventes også et underskud for hele landbruget næste år i niveauet 2 til 4 mia. kr.

Der er stor spredning i landbrugsvirksomhedernes indtjening og stor forskel på, hvordan den enkelte landmand bliver berørt af tørken, men alle driftsgrene er ramt. Således ventes en gennemsnitlig planteproducent at tabe 410.000 til 620.000 kr. En gennemsnitlig mælkeproducent ventes at tabe 10.000-330.000 kr. Det største underskud ventes dog hos svineproducenterne. En gennemsnitlig svinebedrift står til at tabe 1,6 til 1,9 mio. kr. alene i 2018. Svineproducenterne bliver ramt af en kombination af lave afregningspriser, lave udbytter og høje foderomkostninger.

Det er de to næste terminer, der bliver slemme at få klaret, nu hvor lagrene er sluppet op.

Hvad kan vi gøre? Klappe kassen i. Ingen investeringer uden, at de er absolut nødvendige. Optimer alt - som i alt. Bliv bedre. Søg den nyeste viden og rådgivning. Er der nicher, der kan udnyttes, eller en ny produktionsretning. Afdrag dyr gæld. Nogen vil sige til mig, hvad tror du, vi har gjort de sidste mange år. Men så giv mig nogle flere ideer ,og jeg vil straks bringe dem videre«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle