»Krav om mindre medicin går for vidt«

Venstre-politiker kræver dokumentation for fagligheden i krav til svineproducenter om at reducere forbrug af antibiotika med 15 procent.

Det er dybt problematisk, at fødevareminister Dan Jørgensen bruger MRSA som »løftestang« for at stille krav til danske svineproducenter, der langt overgår de krav, som svineproducenter i de lande, vi sammenligner os med, skal leve op til.

Det mener Venstre-politikeren Esben Lunde Larsen, der er medlem af Folketingets Fødevareudvalg.

Han tvivler på det videnskabelige grundlag for Dan Jørgensens krav om, at danske svineproducenter - for at begrænse udbredelsen af MRSA - skal reducere forbruget af antibiotika med yderligere 15 procent på tre år, fra 2015 til 2018.

»Vi skal ikke forringe danske landbrugs muligheder, med mindre der er videnskabeligt belæg for det,« siger Esben Lunde Larsen.

Spørgsmål som hastesag

Esben Lunde Larsen har derfor i et »hastespørgsmål« bedt fødevareministeren gøre rede for det »faglige og videnskabelige grundlag« for kravet.

Han henviser til, at blandt seks EU-lande har kun Sverige et lavere forbrug end Danmark pr. kg dyr, og i Tyskland er forbruget af antibiotika mere end fem gange så højt som det danske. Samtidig antages det, at størstedelen af slagtesvinene i både Tyskland og Holland er MRSA-positive.

»Jeg finder det problematisk, at vi har en fødevareminister, der er farvet af en politisk dagsorden. Hvem betaler prisen? Det gør dansk landbrug.«

Faktaboks

MRSA - andre lande

  • Sverige: Ingen husdyr-MRSA.
  • Tyskland: 52 pct. af tyske slagtesvin er MRSA-positive (2010).
  • Nederlandene: Størstedelen af svinebesætningerne antages at være positive.
  • UK: Vides ikke.
  • Polen: Ingen overvågning. Formentlig få positive besætninger i pct.

Kilde: Fødevarestyrelsen 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle