»Med RISE fik jeg forbedret både bedriftens økonomi og bæredygtighed«

Jørgen Nødgaard Hansen er økologisk ægproducent ved Gistrup. Han driver bedriften Bremerholm Økologi med 48.000 æglæggende høner og 109 ha sammen med sine fem ansatte.

»Jeg fik lavet den første RISE-analyse i 2012«, fortæller Jørgen. »På det tidspunkt havde jeg 12.000 æglæggende høner på bedriften. Analysen viste, at der var mulighed for at forbedre økonomien på bedriften ved at udvide med flere høner, så det valgte jeg at gøre«.

I første omgang udvidede Jørgen bedriften fra 12.000 høner til 18.000 høner. I 2014 fik Jørgen lavet endnu en RISE-analyse, og på baggrund af den valgte han at udvide bedriften til de 48.000 høner, som han har i dag.

Bæredygtighed – fra diffust begreb til konkret handlingsplan

RISE er et værktøj, der analyserer bæredygtigheden for din bedrift. Med RISE får du et overblik over de forbedringsmuligheder, der er på din bedrift, og en konkret handlingsplan. Handlingsplanen giver både forslag til små ting, som du kan ændre uden omkostninger og implementere med det samme, og forslag til større strategiske initiativer, som kan kræve større investeringer.

»Med RISE kom vi hele vejen rundt om alle dele af bedriften. Det var virkelig en øjenåbner, og jeg har fået rigtig meget ud af det. Jeg fik et helt andet syn på min egen bedrift. Jeg fik øjnene op for, hvad jeg kunne gøre bedre eller anderledes, ting, som jeg slet ikke tænkte over i det daglige arbejde«, forklarer Jørgen.

Ud over økonomien på bedriften valgte Jørgen at fokusere på de tiltag i handlingsplanen, der drejede sig om at øge biodiversiteten på bedriften og optimere forholdene for de ansatte.

»RISE-analysen gav mig bl.a. et større indblik i, hvad jeg kan gøre for biodiversiteten. Vi har efterfølgende etableret nogle flere læbælter, og vi har fået et meget større fokus på afgrødesammensætningen på bedriften«, fortsætter Jørgen.

Følg bedriftens udvikling

Jørgen Nødgaard Hansen fik lavet endnu en RISE-analyse i 2019. Han synes, at det er vigtigt at følge op på, om bedriften har udviklet sig, og undersøge, om der er andre tiltag, der kan sættes i gang for at optimere på bedriften. Af samme grund anbefaler Seges Økologi Innovation også, at man får lavet en RISE-analyse hvert 3. år.

Hvis du er interesseret i at vide mere om en RISE-analyse, så gå ind på bæredygtighedstjek.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle