»Mere gødning - det er det mest spændende for os«

Udsigten til endelig at kunne give afgrøderne den gødning, de har behov for, er klart det vigtigste element i regeringens udspil. Det mener en ung svineproducent.

»Det er helt sikkert det med mere gødning, der er det mest spændende for os. Det vil betyde, at vi i fremtiden ikke vil smide så mange penge til udlandet.«

Sådan lyder vurderingen fra svineproducent Danni Sørensen (29), efter han har set på regeringens mange udspil på landbrugsområdet.

Danni Sørensen og hans bror driver sammen en svineproduktion i I/S ved Frederikshavn med 1.400 søer og 160 hektar planteavl.

Det betyder, at de kun dækker 30 pct. af foderforbruget med eget korn.

De øvrige 70 pct. køber de i udlandet, især fordi proteinindholdet er højere og prisen lige så god.

Køber korn i Sverige og Finland

»De sidste tre år har vi købt korn fra Sverige eller Finland for at få mere protein i kornet. Det bliver vi ved med, så længe vi har tre procent mere protein i det udenlandske,« siger han.

»Det har en god kvalitet i modsætning til det korn, der står på markerne herhjemme.«

Danni Sørensen og hans bror vil købe mere dansk korn igen - og mindre soja, så snart kvaliteten af det danske korn stiger, når afgrøderne kan få mere gødning.

Men det vil tage en rum tid, vurderer han.

»I øjeblikket falder kvaliteten år for år. Jeg vil tro, det kommer til at vare måske fem år at få sparket liv i markerne igen, efter de mange år, hvor vi har sultet dem.«

Flere DE - færre gylleaftaler

Det næstvigtigste i regeringens landbrugsplaner er, set med Danni Sørensens øjne, planen om at hæve harmonikravet for slagtesvin fra 1,4 dyrenheder til 1,7 dyreenheder.

»Det vil betyde rigtig meget i vores bedrift, hvor vi har gylleaftaler for 100 hektar. Det vil betyde, at vi kan bruge mere gylle på vore egne marker og ikke behøver køre det langt væk,« siger han.

»Det vil generelt betyde, at folk ikke skal have så mange gylleaftaler, og at de, hvis de ellers har plads i stalden, kan producere flere slagtesvin med det samme jordtilliggende. Desværre kan jeg frygte, at de fleste allerede har udnyttet staldene bedst muligt.«

Fondspenge er ok

Danni Sørensen og hans bror har allerede generationsskiftet med forældrene på plads. Derfor er lempelserne af bo- og gaveafgifterne ikke noget, de har fokus på.

Heller ikke den kommende fond, Dansk Landbrugskapital, interesserer Danni Sørensen personligt. Men han kan godt se fordele i at få fondskapital ind i landbruget.

»Det giver nogle muligheder for unge landmænd, og det er positivt, hvis der er unge, der kan komme i gang på den måde.«

»Med sådan et landbrug, som vi har, er det nok sådan det ender. Hvis vore egne børn en dag finder ud af, at de vil drive landbrug, skal de måske op med 150 millioner. Det er mange penge!«

»Endelig vores vej«

Helt overordnet glæder Danni Sørensen sig over den politiske medvind, som landbruget oplever.

»Det er skønt, at det endelig går vores vej lidt igen. I stedet for stramninger, stramninger, stramninger.«

Faktaboks

Danni Sørensen

  • 29 år, gift, to båørn. Er sammen med sin bror 5. generation på gården Store Vognsbæk ved Frederikshavn
  • De to brødre er to år i træk kåret til Årest Soholder i LandboNord

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle