»Parkinson skal ikke stoppe mig«

En selvkørende fodermaskine har givet Karsten Beltoft ekstra år på sin farm.

Da Karsten Beltoft for fem år siden fik lægens dom, var det som et slag i ansigtet. Hvad han i første omgang troede var ’foderarm’, viste sig at være Parkinson.

»Det kom som en bombe, men det ligger ikke til mig at give op«, siger den 65-årige minkavler.

Sygdommen sidder primært i hans højre side, som derfor er hæmmet i bevægelse og formåen. Derfor var der udsigt til, at han inden for kort tid ikke længere ville kunne klare fodringen sine mink. Det skyldes, at udfodring som bekendt foregår til højre side, og at rat, sæde og pedaler på fodermaskinen derfor er sat til højre for midten af maskinen.

»Samtidig kan jeg ikke styre med højre arm, hvis jeg udfodrer med venstre«, siger Karsten Beltoft.

»Vi diskuterede, om det skulle være slut, min kone og jeg. Men det der med bare at stoppe, det ligger ikke lige til mig«.

Derfor kontaktede han Torben Thorsen og Thorsen Teknik for at høre, om de kunne montere GPS-styring på en fodermaskine. Det kunne de godt, men det ville ikke virke gennem tagplader.

»Men vi kan bare opfinde noget andet«, lød svaret til Karsten Beltoft.

Flere ændringer

Løsningen blev en laserstyring, som styrer ud fra afstand til redekasserne på begge sider. Den er blevet monteret på en Vaudi-fodermaskine, indkøbt til lejligheden.

Rent teknisk er der monteret en hydraulikboks på batteriets plads, mens batteriet er flyttet ind under vognen. Foran sidder sensoren, der måler afstand. Endelig er softwaren på fodercomputeren blevet programmeret, så den kan køre ’bagvendt’, idet Karsten kører foderruten bagvendt i forhold til, når hans ansatte fodrer fra højre.

Desuden har Eddie Lorenz fra Tved Maskinbyg, der leverede fodermaskinen, tilpasset den til udfodring fra venstre. På venstre side er der lavet en studs, så foderslangen problemfrit kan flyttes fra højre til venstre. Sæddet kan sideforskydes med et sæt skinner, mens et ekstra sæt pedaler betyder, at maskinen problemfrit kan betjenes fra begge sider.

»Eddie fik boksen monteret, så den ikke kom i karambolage med noget andet«, fortæller Karsten Beltoft.

Betalt af kommunen

»Det, der tog længst tid i processen, var, at Eddie skulle bygge maskinen, og så at kommunen lige skulle have styr på papirerne«, fortæller den nordjyske minkavler. Selvstyringen er betalt af kommunen, da det er en del af deres hjælp til parkinsonsramte.

Samlet har kommunen støttet fodermaskinen med 75.000 kr., som altså dækker over både udvikling og montering af systemet. Oveni kommer prisen på en ny fodermaskine, som ikke var strengt nødvendig, men som Karsten Beltoft af flere årsager valgte at investere i samtidig.

Hos Thorsen Teknik forklarer marketingchef Emil Terpager Kristensen, at man ikke havde noget forbehold ved at gribe projektet, heller ikke selv om minkbranchen i flere år har forsøgt at udvikle en selvkørende fodermaskine.

»Vi tager udgangspunkt i problemet frem for at tegne op, hvad der ikke kan lade sig gøre. Vi begynder at bygge op og ser, hvad der sker. Systemet er ikke voldsomt dyrt, og der er ikke de store ben i det«, fortæller marketingschefen.

Han tilføjer, at Thorsen Teknik oplever stigende efterspørgsel på skræddersyede løsninger og er stolte af at kunne hjælpe Karsten Beltoft med at kunne drive sin farm trods sygdommen.

Faktaboks

Selvkørende system:

  • Udviklet af Thorsen teknik specielt til Karsten Beltoft.
  • Karstens system er monteret på en Vaudi-fodermaskine.
  • Kan monteres på alle fodermaskiner.
  • Prisen afhænger af fabrikat, og Thorsen Teknik giver individuelle tilbud.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle