»Pensionen er min private risikostyring«

Niels Rasmussen har i modsætning til de fleste af sine kolleger indbetalt til en pensionsordning i alle sine erhvervsaktive år.

Niels Rasmussen, formand for Centrovice, har i modsætning til flertallet af sine landmandskolleger valgt at lave en privat pensionsopsparing.

»Jeg har sparet op i alle mine erhvervsaktive år. Det er min personlige risikostyring.«

»Og desværre fik jeg jo lidt ret: Det er gået så galt, som det kan. Rigtig mange landmænd, der sælger deres bedrift, får ikke penge med fra salget og står uden mulighed for at købe et hus.«

Niels Rasmussen kan dog ikke bakke op om en tvungen pensionsopsparing, for han »bryder sig ikke om tvang«.

»Men det er et helt relevant at sætte fokus på emnet. Jeg tror, de unge kommer til at have en helt anden tilgang til at sikre deres familie. Det bliver ikke længere almindeligt at trække kapital ud ved generationsskifte. Derfor skal pensionsopgaven løses på en anden måde, hvor privat økonomi og virksomhed ikke tænkes sammen.«

Få sparer op til pension

Ingen ved i dag præcis, hvor mange landmænd der har en pensionsopsparing.

Men hos Landbrug & Fødevarer, Seges og blandt socialkonsulenter vurderer man, at det er et mindretal, måske en femtedel.

Traditionen er, at jord og bedrift er tilstrækkelig sikring for fremtiden. Hver eneste ledige krone skydes ind i virksomheden.

»Det ligger nok i landmændenes DNA, at de har en risikovillig profil. Indstillingen er: Jeg vil ikke gå med livrem og seler,« siger socialkonsulent Anna Bak, Gefion. Hun så gerne, at flere landmænd sikrede sig med en pensionsopsparing.

»Men så presset, som erhvervet er, er timingen for krav om, at de skal indbetale til pension, meget uhensigtsmæssig!«

Det bekræfter seniorkonsulent Katja Elberg, Landbrug & Fødevarer, som administrerer medlemstilbuddet LandmandsPension.

»Pension er bestemt ikke altid det, der står øverst på listen over ting, landmændene føler, der skal bruges penge på,« siger hun.

Det beklager hun, for krisen har vist, at jord og mursten ikke længere er garant for en pensionsopsparing, »der vil noget.«

»Vi fortæller landmændene, at det også handler om at sikre familien. Og vi understreger, at de penge, der kommer ud af en pensionsopsparing, er kreditorbeskyttet,« siger Katja Elberg, Landbrug & Fødevarer.

Faktaboks

Det vil regeringen:

  • Der indføres obligatorisk pensionsopsparing for bl.a. selvstændige.
  • Opsparingen skal gradvist nå 2 procent af indkomsten i 2025 og eventuelt udbygges.
  • Der indbetales til ATP. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle