»Vandingsregnskab giver os overblikket«

Med 310 hektar JB 1-3-jord er der i perioder hårdt brug for Henning Madsens fem vandingsmaskiner. Vandingsregnskab Online er den højre hånd, og mælkeproducenten er aldrig i tvivl om, hvornår der skal vandes.

»Jeg må indrømme, det fungerer super godt. Jeg kan holde øje med vandsituationen på samtlige marker fra kontoret, og vi er aldrig i tvivl om, om vi skal vande eller ej. Det viser programmet.«

Ordene kommer fra Henning Madsen, landmand og en af to ejere af I/S Yllebjerg med 250 årskøer nær Aulum i det vestjyske. Henning Mandsen benytter Vandingsregnskab Online til vandingen af de i alt 310 hektar JB 1-3-jord, der stort set ikke kunne drives uden hjælp af de fem Fasterholt vandingsmaskiner på gården. Netop derfor er det vigtigt at kunne overvåge, hvor stort underskud af vand hver enkelt mark har - en opgave, vandingsregnskabet klarer på fornem vis.

Starter ved spiring

»En del landmænd er af den holdning, at Vandingsregnskab Online er lidt svær at overskue og bruge. Men det er jeg ikke enig i. Det er faktisk ikke så svært.«

»Vandingsprogrammet kan tale sammen med Mark Online, og så snart vi har tastet markplanen for et nyt år ind, kan vi overføre alle data til Vandingsregnskab Online. Startskuddet i Vandingsregnskab Online er, når afgrøden spirer. Den dato taster vi ind i programmet, og så kan vi faktisk derfra hele tiden følge med i, om afgrøden kræver vand eller ej,« forklarer Henning Madsen.

Programmet benytter afgrøde, jordtype og klimadata, som programmet automatisk henter fra DMI. Programmet henter også oplysninger om nedbør fra en måler i Aulum by til at beregne den øjeblikkelige situation og fordampningen.

»Hvis der kommer en lokal tordenbyge på en enkelt mark, kan jeg selvfølgelig selv taste de nøjagtige antal millimeter ind fra min egen vandmåler, så vi får så nøjagtige tal som overhovedet muligt. Det samme gør sig naturligvis gældende, når vi vander. Så taster vi de 30 millimeter, vi normalt giver, ind i systemet,« tilføjer Henning Madsen og fortsætter:

»Ud fra alt dette og plantens stadie viser programmet via grønne, gule og røde søjler, hvornår det er tid til at vande. Og det medtager også prognoser, så vi i god tid kan begynde at vande, hvis vi kan se, at der kommer en tør periode. Det tager otte dage at komme hele vejen rundt, så jo hurtigere, vi kan reagere på vejret, desto bedre.«

Længere tid om at opgive mark

Henning Madsen erkender, at han følger Vandingsregnskab Online stort set 100 pct. For det har vist sig, at programmet er ganske præcist i sine beregninger.

»Det giver den fordel, at vi aldrig i tvivl, om vi nu skal starte med at vande i weekenden, eller det kan vente til mandag. Hvis søjlen ændrer farve, er det tid til at vande. Sådan er det bare,« fastslår Henning Madsen.

Han er dog lidt længere tid om at afskrive en mark helt på grund af tørke i forhold til programmet.

»Vi bliver nok ved lidt længere. Vi vil jo helst ikke opgive en mark, så længe der er et lille håb,« siger den vestjyske landmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle