»Vi bør overveje gmo og væksthormon«

Frederik Tolstrup har sammen med 15 andre unge været på tur i USA, og det har givet stof til eftertanke, i forhold til den måde vi driver landbrug på i Danmark.

Der er stor forskel på, hvordan man driver landbrug i Danmark og USA. Det kan Frederik Tolstrup konstatere, efter han er vendt hjem fra en tur til USA med en delegation af 15 andre unge. Det, der gjorde størst indtryk på den unge landmand fra Bornholm, var, hvor positive de amerikanske landmænd var.

»Det største indtryk er at se så optimistiske landmænd, det fylder rigtig meget på turen hjem i flyveren, det er landmænd, som tror på fremtiden,« siger Frederik Tolstrup. Han fortæller, at amerikanerne har haft ti gyldne år, nærmest de bedste i amerikansk landbrugs historie, med høje priser og stor efterspørgsel. Derudover er der meget lidt gæld i det amerikanske landbrug. Halvdelen af landmændene er gældfri, og den anden halvdel har en meget lille gæld.

Frederik Tolstrup nævner amerikanernes brug af gmo og væksthormon som noget, man kunne overveje at tage med til Danmark.

»De må bruge gmo og væksthormoner, og det er noget, der giver en forøget produktivitet, hvis man bruger de muligheder.«

Han så gerne, man åbnede for det i Europa. »Jeg vil sige, at hvis vi i Europa lukker lidt op for de teknologier, og vi lærer lidt af de fejl, der er lavet i USA, så kan vi også få rigtig megen gavn af det her. Jeg tror ikke, vi kan fjerne skrækken, men vi må konstatere, at jeg som svineproducent bruger meget soja, og der findes næsten ikke noget soja, der er gmo-frit, og så er skridtet til at have det på vores marker ikke særlig langt væk,« siger han.

USA halter efter på miljø

Det var dog ikke alt i USA, der var positivt. Efter et besøg på et landbrug, der lå på en bakketop, kiggede Frederik Tolstrup ned på, hvad han troede var en sø. Det viste sig dog at være gylle, som de bare graver huller til - og fylder op. »Deres landbrugspolitik er meget industri- og producentvenlig, men det stod klart, at vi er langt foran på dyrevelfærd og miljø. De er ikke så bange for at forurene grundvandet. De har store vandreservoirer, specielt i midtvesten, så det vil altid bare være et lokalt problem for dem, « siger Frederik Tolstrup.

På spørgsmålet, om han kunne finde på at emigrere til USA, svarer Frederik Tolstrup ja, men det er ikke så let at komme ind i landbruget i USA.

»Vilkårene for unge landmænd i USA er svære. Det er håbløst for landmænd at købe en gård, for der er elendige finansieringsmuligheder. Til gengæld er vilkårene for at overtage en fædrene gård meget bedre.

Der findes ikke arveafgift, og man kan bedre overføre store værdier, så det er lidt dobbelt: Har du ikke en farm, så er der ikke noget at komme efter, men har du til gengæld mulighed for at overtage en gård, så er udsigten til at tjene penge ret god,« siger han.

Faktaboks

  • Det var R.A.V. Fonden der havde inviteret de unge på besøg i USA
  • Med på turen var bl.a. også Martin Merrild, formand for L&F

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle