»Vi landmænd skal jo spørge om alt«

Graves Lauridsen har bygget et læskur til sine kreaturer 50 meter for tæt på en sø. Det takserede myndighederne til en bøde på 35.000 kroner, men retten halverede bøden.

Der er smukt lige ned til Søvigsund i det sydvestlige Jylland. Lidt vest for ligger den enorme, genskabte Filsø, og på 60 hektar har Graves Laursen omkring 40 kreaturer til at græsse på den ejendom, han købte i 2006.

Det er ekstensivt kvægbrug, det her. Alt ånder idyl. Fyrretræer vokser spredt på jorden på den tidligere søbund, der ikke har været dyrket i årtier.

Men der er en skramme i idyllen: Et skur på 70 kvadratmeter. Bygget som læskur til dyrene om vinteren, gemt bag nogle fyrretræer med beklædning af brædder, der er grånet og usynligt for alle andre end dem, der arbejder sig de to kilometer ned over marken.

72-årige Graves Lauridsen byggede det ulovligt.

Går man ham på klingen, indrømmer han, at han ikke fik spurgt, og at han måske godt vidste, at han skulle have spurgt.

»Jeg gjorde det af hensyn til naturen og dyrene, der skal drikke i søen. Men vi skal spørge om alt, vi landmænd. Alt skal vi have lov til. Vi har givet det her stykke natur tilbage til samfundet,« argumenterer han.

Varde kommunes kontante svar var, at der er tale om et paragraf 3-område, og at skuret kun ligger 100 meter fra søen. Det er ulovligt. Den samme Varde kommune, der for nylig dispenserede fra loven, da et feriecenter skulle udvide ud i et tilsvarende naturområde.

»Det er en kamp, det her,« siger Graves Lauridsen.

»En kamp mellem dem, der sidder ved elektriske elevationsborde på den ene side og os bønder på den anden,« fortsætter han.

I hans sag var der ingen, der foreslog en dispensation, og sagen gik hele vejen op gennem systemet sluttende med et bødekrav på 35.000 kroner for skuret, som det kostede under 70.000 kroner at opføre.

»Jeg købte nogle brugte stålbuer og har beklædt det med træ, som jeg købte, da det var skyllet op på stranden efter et forlis,« fortæller han.

Graves Lauridsen har været i retten før, og han valgte at gå rettens vej igen.

Det skulle vise sig at give ham en halv sejr: I retten blev bødekravet halveret til 17.500 kroner. Fra september er der dagbøder, hvis ikke skuret er pillet ned.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre med det: Sælge det for 1.000 kroner til nogle, der vil komme og pille det ned. Stålspærene er jo støbt fast i jorden. Det er en af fejlene. Hvis man bare kunne have flyttet huset, kunne det være, jeg var sluppet for bøden,« mener han.

I Varde kommune holder alle, der kan kommentere sagen, ferie. Men svaret er formentlig også givet på forhånd: Graves Lauridsen har overtrådt loven og skal derfor retsforfølges.

Sådan lød det ikke i 2011, da det store feriecenter Dayz Seawest Nymindegab havde fået dispensation til at bygge for tæt på en å. Kommunen havde dispenseret fra reglerne uden hjemmel. Sagen endte med, at Miljøcenter Odense gav dispensation til at indskrænke å-beskyttelseslinjen til 75 meter. I hele forløbet var et flertal i byrådet på bygherrens side.

»Vi ønskede 25 meter til åen, men afgørelsen er den bedst opnåelige,« sagde formanden for plan og teknik, Preben Olesen (V), den gang til Jyske Vestkysten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle