Økolog dyrker hvid hvede i samarbejde med stor brødkoncern

Robert Beck, økolog på Als, ser store perspektiver i samarbejdet og håber, det kan løfte salget af dansk økologisk brød.

Robert Beck, økologisk landmand på Als, er aldrig bleg for en ny udfordring.

Derfor sagde han også straks ja, da han i efteråret 2018 blev kontaktet af DLG, som spurgte, om han ville prøve at lave noget hvid hvede til Schulstad.

»DLG ved, jeg er rimeligt åben over for mange ting«, siger Robert Beck. Han havde 11 hektar tilbage, som endnu ikke var tilsået. Det blev de nu med vinterafgrøden hvid hvede, da såsæd med noget besvær var bragt til veje fra Sverige. Konventionel, på dispensation, da det ellers var umuligt at skaffe nok.

I sommer fandt danmarkspremieren sted, og Robert Becks økologiske hvide hvede blev høstet efter en vanskelig sæson med skiftevis langvarig tørke og sjaskende styrtregn. Udbyttet blev moderat, men ikke fatalt, for der var puslet om den nye afgrøde.

»Når man laver forsøg for andre, er det lidt ligesom et barn. Nu har jeg prøvet det og kan sige, at det ikke er så slemt, som nogen måske tror«.

Mere økologisk brød

Det hele blev filmet og dokumenteret af Schulstads folk, og nu ligger de første økologiske udgaver af Schulstads velkendte fuldkornsboller i butikkerne landet over med de hvide hvedekerner fra Als som vigtig ingrediens.

Den hvide hvede og de økologiske fuldkornsboller indgår i Schulstads nye satsning på at få danskerne til at spise mere økologisk brød.

Forbruget af økologisk brød halter nemlig langt bagud i forhold til andre økologiske fødevarer som mælk, æg og grønsager: I 2018 udgjorde brød i følge Danmarks Statistik kun 2 pct. af det samlede økologiske dagligvareforbrug, mens f.eks. grønsager udgjorde 22 pct.

Problemet har ifølge Schulstad været, at boller på økologisk fuldkornsmel blev for tørre. Det har en ny bagemetode rådet bod på. Samtidig har den hvide hvede færre bitterstoffer end andre sorter.

»De smager faktisk rigtig godt, og de holder sig friske længe«, siger Robert Beck entusiastisk.

»Og så har jeg sørget for, at der er dansk korn i de boller. Det er da en tilfredsstillelse«.

Løfter omsætningen

Robert Beck glæder sig over samarbejdet med Schulstad, som han håber kan blive udvidet til andre afgrøder som f.eks. rug og havre.

Samarbejdet med en stor, stærk spiller som Schulstad vil i givet fald betyde, at han som økologisk landmand med mange forskellige specialafgrøder vil få bedre muligheder for at planlægge.

»Jo mere samarbejde, vi har med dem, der skal købe vore varer, jo bedre kan man planlægge. Så går man måske ikke efter toppriser det enkelte år, men har en sikker produktion, hvor man kender sit økonomiske udbytte«.

Samtidig synes han, at han som stor dansk økolog har noget at tilbyde brødfabrikanterne, som i stigende grad efterspørger sporbarhed og en veldokumenteret produktion:

»Hos mig ved de, hvilken mark tingene er dyrket på og kan sige: Robert, vi vil have den og den sort, og du skal lagre det på den og den måde. Hvis de køber 1.000 ton rug til deres rugbrød et andet sted, kommer det måske fra 10 landmænd og tre forskellige lande«.

Ensartet foder

Også grovvarevirksomhederne kunne med fordel købe flere danske råvarer frem for udenlandsk økologisk soja og korn, mener Robert Beck.

De økologiske skibsladninger er ikke kæmpestore. Det er typisk containere på 30 ton ad gangen med råvarer fra flere lande og mange producenter. Det giver vekslende kvalitet, mener han.

»Jeg bruger meget økologisk foder til vores 48.000 økologiske høner, så jeg kan jo se, hvor forskelligt det er: Fra læs til læs kan vi se på vores ægkurve, at noget har ændret sig. Derfor producerer vi nu vores egen hvede og havre til de økologiske høns. Det ved vi, hvad er, og vi ved, at foderet er det samme året rundt«.

Troværdigt Ø-mærke

Robert Beck er generelt optimist på de økologiske planteavleres vegne, selv om priserne er triste her og nu, og han tror, der på kort sig vil være en del nye økologer, der lægger tilbage,

På længere sigt tegner det godt, tror han - netop fordi de store firmaer i stigende grad har brug for at kunne dokumentere produktionen. Samtidig betyder det generelt lavere prisleje, at danske økologiske råvarer er mere konkurrencedygtige end tidligere,

»Det danske Ø-mærke har en kæmpe troværdighed, og dokumentation og sporbarhed er sindssygt vigtigt for firmaerne«.

Faktaboks

Als Økomark:

  • Robert Beck driver 1.100 ha jord på Als, heraf 900 ha økologisk.
  • Producerer 500.000 slagtekyllinger og har 48.000 økologiske og 42.000 skrabehøns.
  • På marken har han 13 øko-afgrøder, bl.a. maltbyg og glutenfri havre.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle