Økonoter fra Videncentret for Landbrug, Økologi og fra ICROFS



Aarhus Universitet har udvidet faciliteterne til forskning i økologi. En ny økohal på AU Foulum blev indviet 13. september. Økohallen bliver den fremtidige grundstamme for den økologiske husdyrforskning, som derved tager over fra den nedlagte forsøgsstation Rugballegaard ved Bygholm i Horsens. Flere end 120 mennesker deltog i indvielsen af den nye forskningsfacilitet. Den økologiske platform for husdyr dækker omkring 43 hektar. Her forskes blandt andet i økologiske svin, kvæg, kyllinger og høns, men faciliteten vil også blive anvendt til f.eks. studier af hestenes adfærd.

Læs mere og se videoer om den økologiske husdyrplatform: http://anis.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/faa-indblik-i-den-oekologiske-husdyrforskning


Der er tilsyneladende en større tilbageholdelse i jorden af rodafsat kulstof end af kulstof tilført med halm og andre overjordiske planterester. I forsøg med økologiske og konventionelle kornsædskifter på Foulumgård har man fundet, at rodmængden i økologisk dyrket hvede og byg kan være større end i tilsvarende konventionelt dyrkede afgrøder på trods af, at udbyttet i visse tilfælde var større i de konventionelt dyrkede afgrøder. Samtidig kan efterafgrøder tilføre jorden en kulstofmængde, der nærmer sig hvad der tilføres i kornafgrøderne. Hvis jordens indhold af organisk stof skal øges eller opretholdes, skal der fokus på, hvor meget organisk materiale der tilføres. Det vigtige er, at etableringen af disse afgrøder prioriteres, så rødderne udvikles godt.




De økologiske ægproducenter er meget tilfredse med deres nye etagesystemer. Der var bred enighed om, at etagerne medfører et klart forbedret klima i stalden, herunder lavere ammoniakindhold i staldluften, Også dyrevelfærden forbedres, dels som følge af den gode luftkvalitet, dels fordi hønerne får mulighed for i højere grad at bevæge sig frit omkring både på gulvet og mellem de forskellige etager.
I miljømæssig sammenhæng har etagesystemerne også fordele, idet disse systemer reducerer ammoniak-emissionen fra staldene med 60 pct. sammenlignet med de gamle kummesystemer. Der var også enighed om, at etagesystemerne er konkurrencedygtige med hensyn til dyrenes produktivitet og ægproducenternes økonomi, der er dog endnu ikke statistisk grundlag for præcist at sætte tal på disse fordele.
Alt dette kom frem på en temadag i september, arrangeret af Videncentret for Landbrug og Økologisk Landsforening i fællesskab. Det er kun to år siden, den daværende økologiske kontrolinstans, Plantedirektoratet, åbnede for, at økologiske høner kunne opstaldes i såkaldte etagesystemer, hvor hønerne har mulighed for at bevæge sig frit mellem flere niveauer/etager i stalden. Siden er det gået rigtig stærkt med etableringen af disse systemer. Over 50 pct. af Danmarks ca. 600.000 økologiske høner har nu glæde af de fordele, som etagerne giver.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle