Økologisk landsby satser på selvforsyning og fællesskab

De har verdens største pilerensningsanlæg, egen vindmølle og stort jordvarmeanlæg. Ambitionerne om et bæredygtigt og selvforsynende fællesskab er tårnhøje i den moderne landsby Permatopia.

Landsbyen Permatopia gør ikke større væsen af sig selv, diskret placeret i udkanten af den lille syd-østsjællandske stationsby Karise, som den er.

Men inde på arealet med de 90 nybyggede rækkehuse i blåt og grønt åbner sig en anden verden - et lille sluttet samfund. Et økologisk landbrugs-bofællesskab etableret i åbne grønne omgivelser på arealer fra den nedlagte gård, Jørslevlyst.

Her lever 200 børn og voksne i en moderne version af landsby-fællesskabet. De sidste rykkede ind for få måneder siden. Beboerne, engagerede og alsidigt uddannede tilflyttere fortrinsvis fra Storkøbenhavn, er blevet modtaget med kyshånd af lokalsamfundet.

»Vi har øget indbyggertallet i Karise med 10 pct. Kommunen har faktisk holdt en børnehave åben for vores skyld«, siger Kennet Harpsøe, astronom-uddannet ingeniør og én af fadderne til konceptet Permatopia.

Jordvarme og vindmølle

Permatopia er resultatet af et kæmpe forarbejde af en lille kreds af mennesker, der stiftede en byggeforening i samarbejde med bl.a. KAB.

Navnet er inspireret af permakultur, hvor landbrug, boliger og dagligliv fungerer i et lukket system, der ikke påvirker omgivelserne negativt.

Kennet Harpsøe er bl.a. idé-manden bag Permatopias energisystem, der sikrer beboerne tæt på 100 pct. selvforsyning med vedvarende energi.

Hovedingredienserne er et stort jordvarmeanlæg med varmepumpe, en 45 meter høj 225 kilowatt vindmølle og varme-akkumuleringstanken, et stort cylinderformet vandtårn med plads til 100.000 liter vand.

»Det fungerer nærmest som et omvendt køleskab«, siger Kennet Harpsøe og peger på den store jordvarmepumpe, der trækker varmen ud af jorden via otte km nedgravede slanger.

Jordvarmepumpen drives af strøm fra vindmøllen og er koblet til vandtårnet.

»Vi kan lave 120 kilowatt, når pumpen kører for fuld skrald. Når vandet i tanken er varmet op, har vi vand til to til tre dage på en vinterdag«.

Dyrker grønsager

På længere sigt vil Permatopia også være selvforsynende med fødevarer.

Så vidt er man ikke endnu, de sidste beboere rykkede først ind i sommer, og indretningen af fælleshuset i den eksisterende gårds gamle staklade, hvor beboerne vil spise sammen fem af ugens dage, er forsinket.

Alligevel har Permatopias beboere i sommer - under kyndig vejledning af en professionel landmand - høstet store mængder grønsager, som dels pakkes og sælges over nettet til Permatopias egne beboerne og dels lagres i store kølecontainere til senere brug.

Æg til beboerne leveres af 70 brune høns. De bor ude på marken i et mobilt hønsehus med redekasser foret med gule blomster, regnfan, som holder lusene i ave. Størstedelen af tiden piler de rundt i deres store flytbare fold på evig jagt efter orme, insekter og græs.

Lige til rekordbogen

Endnu et mål for Permatopia er at sikre, at det økologiske og pløjefri landbrug kan køre helt uden tilførsel af næringsstoffer udefra.

Grundlaget er ved at blive skabt i kraft af det store grønne buskads langs Permatopias grønsagmarker, som ved nærmere eftersyn er pil

»Det her er, så vidt vi ved, verdens største lukkede pilerensningsanlæg. Faktisk har vi søgt om optagelse i Guinness’ Rekordbog!«, fortæller Kennet Harpsøe og peger mod beplantningen med de 16.000 pottegroede pileplanter.

De vokser i halvanden meter dybe jordbassiner foret med plastic på en mikstur af regnvand og spildevand fra Permatopias 90 huse, der alle er indrettet med separationstoiletter.

Kloakvandet fra toiletterne ledes via lange ledninger først til en bundfældningstank, hvorfra det pumpes ind i bunden af bassinerne.

»Pilen optager næringsstofferne i kloakvandet. De bliver nedbrudt og omdannet til pil. Når vi har høstet pilen skal det bruges til kompost, som vi senere kan bruge som gødning i vores landbrug«, siger Kennet Harpsøe.

»Hvis folk spiser vores afgrøder og bagefter bruger toilettet, ender det her tilbage igen. Vi regner med, at når vi har fået det rigtigt op at køre, skal vi ikke importere gødning! På den måde har vi lavet et lukket næringsstofkredsløb«.

»Hele idéen med permakultur er at finde på et system, der er permanent, som ikke undergraver sig selv.«

Faktaboks

Økologisk landsby

  • Permatopia er et økologisk landbrugs-bofællesskab i Karise med 90 boliger, både ejer-, andels- og almene boliger.
  • 29 ha drives med grønsager, frugt og på sigt dyrehold.
  • Har pilerensningsanlæg, jordvarme og vindmølle.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle