Økologisk mælkeproduktion i kraftig vækst

Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, Erhvervspolitik, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer.

De økologiske mælkeproducenter har i årets første syv måneder produceret markant mere mælk end tidligere. I forhold til 2015 er produktionen steget med 11 procent, mens den konventionelle mælkeproduktion til sammenligning er øget med 3 procent. I Tyskland er økologiindvejningen steget med 9,5 procent i samme periode, mens de østrigske mælkeproducenter har produceret 7 procent mere økomælk. Østrig har som Danmark fokus på Tyskland, når det gælder økologieksport. De store stigninger skal ses i forhold til, at EU’s mælkekvoter ophørte ultimo marts 2015, og der har således ingen produktionsloft været siden. Alt tyder på, at den danske økologiske mælkeproduktion for første gang når pænt over 500 mio. kg i 2016.

Forbruget af økologisk mælk på hjemmemarkedet er ifølge mejerierne steget med et par procent i 2016, og noget lignende gør sig gældende for øvrige mejerivarer i detailhandlen. Det er dermed eksporten, som skal drive afsætningen af den øgede mælkeproduktion. Heldigvis fortsætter trenden med øget økologisalg på det vigtige tyske marked, hvor detailhandlen beretter om salgsfremgang på 7 procent for økologisk mælk og yoghurt, mens ostesalget er steget med godt 4 procent. Men konkurrencen er hård, og jo mere økomælk der kan eksporteres ud af EU, jo bedre.

Med Arlas aktuelle økologitillæg på 1,20 kr./kg opnås en samlet afregningspris på 3,15 kr./kg økomælk. Afregningsprisen forventes på samme niveau i de kommende måneder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle