Økonomien i øko-planteavl

Af Per Jensen, Økologisk VKST

Økologien har i de sidste to år haft en positiv tilgang af mange store planteavlsbrug. Tilgangen, sammen med et højt udbytte af især vinterrug, har udfordret og presset prisen på både omlægnings- og økologisk vinterrug.

En del avlere, som ikke har haft indgået aftaler om salg af vinterrug, har ikke kunnet opnå, eller har ikke kunnet komme af med vinterrug i høst. De er kun blevet afregnet med konventionel pris på afgrøden. Derfor er det vigtigt i de fremtidige markplaner at få regnet på alternativer til vinterrug, så den ikke fortsat bliver til en bulkvare.

Afgrødernes Top 20 år 2020

Med en forventning om et prisfald på salgsafgrøder på 10-30 pct. har jeg sammensat en oversigt over afgrødernes Top 20 i fht. de opnåede priser på afgrøder i 2019. Der er i de nævnte priser indkalkuleret økologistøtten på 870 kr./ha.

Topscorerne er hhv. fabriksroer, vinterraps, alm. rajgræs og hvidkløver med det højeste DBII i min beregning (DBII på hhv. 14.020 kr./ha, 12.569 kr./ha, 9.196 kr./ha, 8.381 kr./ha).

Topscorerne kræver omhyggelighed

Afgrøderne kræver hver især en stor omhyggelighed i dyrkningen for at opnå de budgetterede tal. Fabriksroer kræver specifikt en omhyggelighed mht. renholdelse af roerne for ukrudt. Derfor er rettidighed alfa og omega, hvis man går i gang med at dyrke økologisk sukker.

Vinterraps er meget kvælstofkrævende ligesom vinterhvede. Derfor skal der være mulighed for en høj tilførsel af kvælstof for at opnå et højt udbytte.

Dyrkning af havre til gryn eller som glutenfri har et DBII på 6.500 kr./ha, og udkonkurrerer derfor alle øvrige korn salgsafgrøder. Hvis der dyrkes glutenfri havre, skal havren dyrkes efter vinterraps, markært, hestebønner eller kløver. Forfrugterne er essentielle for at undgå en fremmed iblanding i den glutenfri havre, som vil betyde en kassation af havren til glutenfri.

Konservesærter har været dyrket med succes, specielt på Sjælland med et DBII på 5.600 kr./ha. Fabrikkens ønske om at koncentrere avlen omkring fabrikken på Falster afskærer sjællændere fra at dyrke denne afgrøder.

Byg/ært, foderært, vårhvede til brød ligger med et gns. DBII på omkring 4.000kr./ha, hvilket er et rimeligt fornuftigt leje. Foderkorn, vår-, vinterbyg, vinterrug og havre ligger med et DBII på mellem 3.000 og 3.800 kr./ha, så man kan håbe på en efterspørgsel, som kan hæve prisen på foderkorn i 2020. Da lagrene i grovvaren er fyldte med foderkorn, skal man ikke regne med en prisstigning på disse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle