Ølands- hvede bliver til Vadehavs- hvede

Jette Beck, hobbylandmand fra Billum, har i år Ølandshvede, hvilket om fire år forhåbentlig kan kaldes Vadehavs-hvede. I år er arealet på to hektar med Ølandshvede, som selvfølgelig blev høstet af en Dronningborg.

Jette Beck, som til daglig er planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd, driver et lille hobbylandbrug med ti hektar som er beliggende i Nationalparken, men det er kun de to hektar, der må pløjes. Hvilket i år er dyrket med Ølandshvede. »Ølandshvede, som forhåbentlig om fire år kan kaldes Vadehavshvede. Så har den genetisk meget varierede Ølandshvede udviklet og tilpasset sig Vadehavets frugtbare men forblæste opland,« fortæller Jette Beck, som kalder sig selv »det kvindelige modstykke til Bonderøven.«

Fremtid for Ølandshveden

Ølandshveden er kendt for sine gode bageegenskaber, og hvis kornet finder sig godt til rette på de salte marker ved Billum, så håber Jette Beck at kunne sælge melet til for eksempel lokale bagere og kokke. Også at Jette Beck har været med i »Sydvestjyske Smagsoplevelser« har givet en tro på fremtiden med Vadehavshvede. »Og det er høsten, der gør, at det er det værd. Så føler man sig rig, når man sidder på mejetærskeren og kan ’dufte’ kornet,« siger Jette Beck henført.

Høsthjælp

Jette har ikke selv mejetærsker, så hun lejer Mejetærsker Mads ind, som har købt en Dronningborg for sine konfirmationspenge. Han høster ellers for sin far og sin fætter - og nu også for Jette.

Faktaboks

Ølandshvede

Ølandshvede er en gammel kornsort, som sortsmæssigt befinder sig mellem den traditionelle vårhvede og spelthvede. Af udseende ligner den hveden, selve kernens egenskaber minder mest om spelt. Den har et proteinindhold på 13,5 pct. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle