10-punktsplan skal udvikle økologien

Med en 10-punktsplan sætter L&Fs økologisektion retningen for, hvilken vej økologien skal udvikle sig.

Økologi handler ikke kun om at droppe sprøjtemidler og kunstgødning. Økologien skal udvikle sig til langt mere og sætte nogle ambitiøse mål for, hvor den skal han. Derfor præsenterer Landbrug & Fødevarers økologisektion nu en 10-punktsplan, som viser retningen, og som handler om alt fra recirkulering til dyrevelfærd, brug af medicin, og at økologer holder ferie nok og har det godt og meget mere.

Ifølge Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen, er det vigtigt at sende signaler om, hvad der skal ske inden for det økologiske område. »Det er vigtigt at have nogle pejlemærker at styre efter. Det er nødvendigt, hvis man vil flytte sig,« siger han.

Signalerne er både rettet mod økologerne og omverdenen.

»Planen er med til at synliggøre økologien og vise, hvordan den er i udvikling, Det er et godt tidspunkt, fordi rigtig mange lige fra mejerier og slagterier til forbrugere snakker om, at økologien skal flytte sig,« understreger Hans Erik Jørgensen.

Egne mål

Det Økologiske Erhvervsteam kom for tre uger siden med 25 anbefalinger til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). L&Fs økologisektion var dybt involveret i den proces.

»Forskellen er, at erhvervsteamet var bredt og kom med anbefalinger til ministeren. Vi er en landmandsorganisation og kommer med en retning for landmændene og nogle signaler til forbrugerne. Vi er fokuseret på at producere det, forbrugerne tror de får og gerne vil have,« siger han.

Standarder op

For Hans Erik Jørgensen handler de 10 punkter meget om at få standarderne op.

Konventionel husdyrgødning skal udfases hos økologer. Dyrevelfærden skal være bedre endnu. Der skal bruges endnu mindre medicin, tyrekalve skal ikke aflives, men bruges, og der skal natur ind i de store marker, selv om det ikke står i EU´s økologiregler.

Hans Erik Jørgensen er fuldt ud klar over, at nogle af kravene kan møde udfordringer både hos økologer og forbrugere.

Især økologiske planteavlere har givet udtryk for, at det er svært at undvære konventionel gødning. Og forbrugere kan være bekymrede for at købe produkter, fra marker der er gødet med recirkuleret husholdningsaffald. Eksempelvis modtager Arla ikke mælk fra bedrifter, der bruger spildevandsslam.

»Vi vil udfase konventionel gødning, men ikke rive tæppet væk under landmændene. Derfor vil vi gå meget varsomt frem. Jeg tror sagtens, at forbrugerne kan acceptere en sorteret skraldespand. Men vi skal være helt sikre på, at recirkulerede næringsstoffer er i orden,« siger Hans Erik Jørgensen.

 

Mere teknologi

På samme måde kan kønssorteret sæd være en del af løsningen hos økologer.

»Aflivning af tyrekalve er i hvert fald en dårlig historie for økologer, og kønssorteret sæd kan være med til at eliminere problemet. Jeg tror, vi skal være mere åbne over for den teknologi, ligesom vi bruger droner og robotter og GPS for at gøre tingene smartere,« siger han.

Faktaboks

L&F vil udvikle økologien

  • L&F ønsker, at økologien hele tiden udvikler sig, så der bliver mere og bedre økologi i Danmark.
  • Landbrug & Fødevarer vil derfor gerne bidrage aktivt til at styrke dynamik og udvikling i regi af det fælles statslige økologimærke.
  • Såvel forbrugere, landmænd, virksomheder og grønne organisationer skal have indflydelse på, hvordan reglerne skal udformes i praksis.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle