2017: Den flyvske privatøkonomi skal tøjles - tjek 2019: Hele familien skal en tur til USA - tjek

En god økonomi fik efterhånden privatforbruget hos familien Jensen til at snige sig op over det niveau, som var økonomisk forsvarligt. Men det er der kommet styr på.

Det er på ingen måder sådan, at familien Jensen - bestående af far og mor, Jens Peter og Birgitte, og døtrene Ingrid og Astrid - var ligeglade og lemfældige med deres privatøkonomi, da vi mødte dem i 2017. Men pengene forsvandt bare lidt mellem fingrene på dem og blev omsat til ting til huset, nyt tøj og take away. En livsform, som de alle nød, men som alligevel nagede en smule. Der var jo også andre ting, som f. eks en tur til USA, som de gerne ville have råd til.

»Nu er turen bestilt og vi skal af sted til sommer«, lyder det glade budskab, da vi møder ægteparret her to år efter.

Sammenlagt er det, der i regnskabet hedder »Privat udtræk« og som dækker landmandsfamiliens private udgifter efter huslejen faldet med 35.000 om året. Omsat til daglig økonomi svarer det til cirka en hundredekroneseddel om dagen, som familien er lykkes med at spare på dagligvarer, restauranter, tøj og ting og gaver. Måske lyder det ikke af så meget, men over to år summer det det præcist op på til det beløb, som nu kan sende familien på deres drømmetur over Atlanten.

»Altså, vi småskændes jo stadig lidt over forbruget«, indrømmer Birgitte og fortæller om, da de skulle bestille den autocamper, som de skal køre rundt i i Californien:

»Jeg vil have guldløsningen i form af den største og bedste autocamper, når nu vi skulle af sted, men Jens Peter synes godt, at vi kunne køre rundt i en skotøjsæske med hjul«.

»Det passer jo ikke«, protesterer Jens Peter og påpeger, at de altså sparede 9.000 kr. ved at vælge den næststørste camper på markedet.

En sport at spare

I familien Jensen er der gået sport i at spare penge, og ingen af dem synes, at de går rigtig glip af noget. Måske er der en antydning af afsavn i stemmen hos Jens Peter, når han sender en tanke i retning af fortidens take away-pizzaer - »vi spiser godt nok meget gris«, som han siger.

Opsparingen har grebet hele familien, og døtrene Astrid og Ingrid, der belønnes med en krone for hver gris, som de er med til at flytte ud til vognmanden, har hver deres konto.

»Sidste gang spurgte de, om der ikke var et ekstra tillæg, når de skulle flytte grise før klokken seks om morgenen«, griner Birgitte, der sætter lønnen - med tillæg ind på pigernes opsparing.

»Jeg er faktisk overrasket over, hvor let det har været for mig at styre mine impulskøb. Det gælder måske først og fremmest om at have nogle mål og sætte nogle andre ting i gang, i stedet for at shoppe og købe. Det lyder måske banalt, men vi bliver ikke lykkeligere af at købe alt muligt«, siger Birgitte, som nu f. eks. bager til fryseren eller går i fitness, når der skal ske noget.

»Jeg tror, at min lokale tøjpusher inde i Brønderslev fik en nedtur, da jeg begyndte at spare op«, lyder det fra Birgitte, der dog ikke er gået helt i askese.

»Når pigerne skal konfirmeres, så er det helt sikkert, at Jens Peter vil sige, at de kan få festen og en salmebog. Det fik han selv. Men de skal selvfølgelig have nogle ordentlige gaver. Vi skal huske at leve livet.«

Eksperten: I har gjort alt det rigtige - nu skal I sætte nye mål

Der er al mulig grund til at rose Jens Peter og Birgitte for, at de har lyttet til vores råd om at få overblik over, hvor pengene forsvinder hen«, siger driftsøkonom Lars Just Elnegaard fra Sagro, der for to år siden var med til at hjælpe det nordjyske par med at tøjle deres livlige privatforbrug.

»Familien har fået råd til den USA-tur, som de har drømt om. Det er næsten det bedste bevis på, hvad der kan lade sig gøre, hvis man er målrettet. Og så er jeg vildt imponeret over alle de konti, de har fået oprettet. Det er en virkelig god idé«, siger Lars Just med henvisning til de fjorten privatkonti, som Birgitte viser på telefonens netbankadgang.

For to år siden var der en kassekredit og en lønkonto, og familien Jensen havde svært ved at overskue, hvor pengene blev af - ud over at de begge nød godt af at bruge penge til at forsøde tilværelsen.

»Men de fjorten konti er på ingen måde for mange. Man mister ikke overblik ved at oprette alle de konti, som man synes, man har brug for«, siger Lars Just, hvis bedste råd til familien er, at de skal sætte sig et nyt mål nu, hvor turen til USA er købt og betalt:

»Det er let at falde tilbage til dårlige vaner, så Jens Peter og Birgitte skal sætte sig nye mål for, hvad de vil spare op til. Hvis det er en ny bil, skal de beslutte sig for hvilken bil, det skal være, og lave en konto med bilmærkets navn. Det virker«.

Faktaboks

  • I 2017 udloddede LandbrugsAvisen i samarbejde med Sagro et servicetjek til to landmandsfamilier, der havde mod til at lade deres privatøkonomi lyse igennem og efterfølgende få resultatet offentliggjort i avisen. Her to år efter følger vi op på, om familierne har fået styr på forbruget, og om de har fået deres ønsker opfyldt.

Det lovede vi i 2017 
Sådan er det i 2019:

  • 2017: Parret Jens Peter og Birgitte Jensen har over en periode på fire-fem år brugt omkring 400.000 kr. på at indrette stuehuset. Det skal ændres.
2019: Huset er nu indrettet, sådan som vi gerne vil have det. Der bliver ingen større investeringer, og i stedet sparer vi pengene op.
  • 2017: Penge på Birgittes lønkonto bruges til privatforbruget. Planen er at oprette forskellige konti til hvert sit formål.
2019: Vi har oprettet konti til de udgifter, som vi ved vil komme. Helt konkret en USA-konto og en konto til hver af de to børns efterskoleophold. Derudover har børnene hver deres konto til de penge, de tjener på at hjælpe os. Nu har vi ikke færre end fjorten forskellige konti med hvert sit formål. Der sker noget psykologisk, når pengene er flyttet ind på en særskilt konto. 
  • 2017: Slut med at bruge kassekreditten til private formål:
2019: Ja, det har vi overholdt.
  • 2017: Planerne om at købe ny bil udskydes:
2019 - Vi har stadig den gamle bil fra 2007, der har kørt 350.000 km, men en ny bil bliver vores næste store investering. 
  • 2017:Vi vil blive bedre til at styre impulskøb:
2019: Nu har vi mere fokus på, hvad der giver reel værdi. Vi vægter at leve det gode liv på landet og fokus på privatforbruget har kun forstærket den livsform, da det er nemmere at prioritere, når vi har tydlige mål at gå efter.
  • 2017:Vi skal fortsætte med at spare op til pension:
2019: Vi har tilsammen sparet omkring 3,5 mio. kr. op i pensionsordninger, som er kreditorbeskyttet. Målet er, at vi hver sparer 50.000 kr. op om året.

Familien Jensen:

  • Består af Jens Peter, 41, Birgitte, 40, sygeplejerske, og Ingrid og Astrid på 9 og 11.
  • Bor nordøst for Brønderslev på Jens Peters fødegård på 150 hektar.
  • I 2017 lå privatforbruget på 315.000 kr. om året. Omsat til en ren lønmodtagerfamilie svarede det til det forbrug, som et ingeniørpar med hver 50.000 kr. i løn har råd til.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle