225 kr. for at forsikre majs mod køligt vejr

Der er tæt sammenhæng mellem majsvarmeenheder og majsudbytte. Et vejrcertifikat kan afdække risikoen for køligt vejr i sæsonen.

Majs kræver varme for at give højt udbytte. Ud fra historiske udbytter er der beregnet en tommelfingerregel for en sammenhæng mellem varme og majsudbytte, som lyder på, at 100 manglende majsvarmeenheder (MVE) i perioden fra 15. april til 15. oktober reducerer udbyttet med 500 FE pr. hektar.

Det er baggrunden for, at det nu er muligt at tegne et såkaldt vejrcertifikat med udgangspunkt i antal MVE i løbet af vækstsæsonen og på den måde afdække risikoen for et lavt FE-udbytte i majsen som følge af et køligt majsår. Målingen af antal MVE sker på grundlag af data fra officielle vejrstationer, og antallet af godkendte stationer er nu øget fra fem til 10, hvilket øger præcisionen af vejrdata for flere landmænd.

»Flere vejrstationer forøger anvendeligheden for flere landmænd, men afstanden til en vejrstation er af relativt lille betydning for beregningen af MVE, fordi en lav temperatur sjældent er et lokalt fænomen. Desuden udjævnes temperaturforskelle af, at der måles på hele vækstperioden,« siger konsulent Thyge Lauge Jørgensen, VFL Planteproduktion.

Han påpeger desuden, at certifikatet ikke dækker alle vejrfænomener, eksempelvis dårligt vejr i høst.

225 kroner pr. hektar

Det schweiziske firma CelsiusPro har på opfordring fra Videncentret for Landbrug indvilget i at udbyde vejrcertifikater på grundlag af MVE. Prisen for at tegne et certifikat er individuel ud fra de aftalte betingelser,

Eksemplet kan være en landmand, som forventer et majsudbytte på 11.000 FE pr. hektar ved 2650 MVE i sæsonen fra såning til høst. Han vælger, at han selv tager den første del af et eventuelt udbyttetab ned til 2500 MVE som en slags selvrisiko, men hvis antallet af MVE falder yderligere, træder certifikatet i kraft, og jo lavere antallet af MVE bliver, jo større bliver det udbetalte beløb. Det aktuelle udbytte i hans majsmarker er uden betydning for udbetalingen.

Hvis antallet af MVE kommer helt ned på 2000, får han udbetalt 2.900 kr. pr. hektar, som eventuelt kan bruges til indkøb af grovfoder udefra. Prisen for det nævnte certifikat er 225 kroner pr. hektar.

»Der kan ændres på flere af betingelserne. Hvis han i stedet havde valgt 2300 MVE som bundgrænse til samme pris, ville udbetalingen være højere,« siger Thyge Lauge Jørgensen.

Især i kølige egne

»Der er jo tæt sammenhæng mellem majsudbyttet og antal MVE, og jeg mener, at et vejrcertifikat kan være en god måde at dække sig af på, hvis man satser stærkt på majs og er nervøs for at mangle grovfoder,« siger landskonsulent Martin Mikkelsen, VFL Planteproduktion.

»Især for majsdyrkere i kølige egne kan det være en egnet løsning. For vi ved. at et lavt antal MVE slår hårdere igennem på udbyttet i kølige egne, end på lune lokaliteter.«

Landmænd med majskontrakter til biogasanlæg er en anden gruppe, som kunne være interesserede i vejrcertifikater. Thyge Lauge Jørgensen anbefaler, at interesserede kontakter deres planteavlsrådgivere og drøfter de mulige gevinster og omkostninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle