600 deltagere til møder om pattegriseliv

Fem informationsmøder om VSP’s pattegriseliv-kampagne får deltagelse af 600 deltagere. De første møder er holdt, de sidste følger i næste uge.

»Der er ikke meget nyt i, hvad de bedste producenter gør. De følger bare anbefalingerne og er konsekvente.«

Projektleder Thomas Sønderby Bruun er involveret i VSP’s kampagne Pattegriseliv, og han havde et klart budskab med til de mange deltagere, der havde meldt sig til det første informationsmøde om kampagnen på LandboNord.

Skiller sig ikke ud

Han har forud for møderne besøgt fem svineproducenter med lav pattegrisedødelighed, der er udpeget som mentorer i projektet.

Efter at have kigget de kommende mentorer over skuldrene har han konstateret, at de bedste producenter i forhold til pattegrisedødelighed ikke skiller sig ud ved at gøre noget, som andre ikke gør. Forskellen er, at de er meget systematiske, sørger for at skabe og bevare overblikket og har en produktion, der er tilpasset staldanlægget.

Fokus på trivsel

Men der er også meget at hente ved at have fokus på medarbejdernes trivsel.

»En af hovedårsagerne til, at de her bedrifter har succes er, at de har fokus på trivslen. Alle medarbejdere har indflydelse på deres arbejdsdag, alle kender rutinerne og de ved, hvem der er back-up,« sagde Thomas Sønderby Bruun og fortsatte:

»Weekenden er 28 procent af hverdagene. De betragtes som en almindelig hverdag, og det er noget, der rykker.«

De mindste har værdi

Med ambitionen om at få flere overlevende grise er udfordringen også at få noget godt ud af de mindste grise. Men det er der ifølge Dorte Poulsgård Frandsen fra VSP også økonomiske grunde til.

»En ekstra gris i kuldet koster 150 gram pr. gris ved fravænning, men effekten på kuldvægten for 12 grise efter 24 dage er fire ekstra kg, og det er også værd at gå efter,« forklarede hun og fremviste en planche med værdien af 11 kontra 12 grise, der viste henholdsvis 2.090 kr./kuld og 2.263 kr./kuld.

Hun omtalte også et forsøg med 1.100 efternølere i to besætninger, hvor der i den ene var gjort brug af en optimeret sti ved fravænning med halmbræt, varmelampe og foder, der passede til grisene. Det gav merværdi, idet den optimerede sti gav en mervægt på 600 gram pr. gris efter syv uger. Samtidig var de marginale omkostninger på 11 kr. mod 22 kr. pr. gris i den anden besætning, hvor grisene fik en uge mere hos soen.

Faktaboks

De bedste

Hovedbudskabet fra mødet var, at de bedste svineproducenter følger de anbefalinger og vejledninger, der findes i forvejen. De sørger for kontinuitet og optimerer løbende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle