Afdrag gælden og sænk nulpunktet

Hvordan bruger man bedst de penge, som man tjener, nu hvor priserne er gode?

Det handler om at nedbringe sit nulpunkt, så man kan producere grise til en lavere pris, når priserne på et tidspunkt falder. Et lavere nulpunkt får man ved at betale sin gæld eller måske lave nogle investeringer, der forbedrer konkurrenceevnen.

Bør det hele bruges på at afdrage gæld?

Det er rigtig vigtigt at have en likviditetsbuffer, til når priserne vender. Derfor må man godt betale en ’forsikringspræmie’ ved at betale for positivt indestående på drifts-kreditten eller mindst sikre sig, at man beholder de rammer, banken har stillet til rådighed. Vi så i 2017, da svinesektoren tjente godt, at nogle ikke havde sikret sig likviditetsmæssigt, da det vendte i 2018. Man skal også tænke på, at man forbedrer sin rating i banken ved de kommende 2019 regnskaber. Måske er det nu, man skal forhandle nye vilkår hjem eller overveje at få nye øjne på og evt. få et tilbud fra en mulig ny finansiel samarbejdspartner.

Hvad gør man bedst med skatten?

Det er en positiv udfordring, at virksomheden tjener penge, og at man skal betale skat. Hvis man ikke har gjort brug af sin skattekonsulent tidligere, er vedkommende rigtig vigtig nu. Man bør tage stilling til, om man skal betale skatten løbende, eller om man vil betale à conto til december. Umiddelbart vil jeg anbefale, at man får betalt skatten løbende, nu hvor der er likviditet til det, og fremtiden er usikker, da bl.a. ASF rykker tæt på.

Hvad skal man overveje, hvis man vil bruge nogle penge på sin bedrift?

Det handler stadig om, hvor vidt det forbedrer nulpunktet. Det skal man altid spørge sig selv om, uanset om det drejer sig om flere grise pr. årsso eller en ny vindmølle. Hvis det ikke bidrager positivt, skal man lade være.

Hvad nu, hvis man har lyst til at fyre den af og bruge flere penge på fornøjelser?

Det er menneskeligt at slappe lidt af og nyde, at det går godt, men det er vigtigt at holde det private og bedriften adskilt. Det er nu, man skal holde skruen i vandet og optimere. Vi ved alle, at priserne vil vende på et tidspunkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle