Afgrødepriserne får et nyt skub opad

En meget prispositiv USDA-rapport er med til at sende priser op

Jakob Kjærsgaard, VKST, www.kornbasen.dk

I tirsdags offentliggjorde USDA deres november-rapport over den globale afgrødeforsyning. Den var meget prispositiv for majsmarkedet – og dermed reelt for hele korn-markedet. Den globale majsproduktion blev sat ned og underskuddet voksede – for fjerde år i træk. Den kinesiske import blev langt om længe sat op, men stadigvæk ikke så meget, som de faktiske importdata viser. De stigende majspriser trak hvedeprisen med opad på børserne. Stigninger, som nok skal finde vej til det fysiske danske marked – og som har mulighed for at trække foderbyg og maltbyg i samme retning.

 

Byg-markedet

Kina har siden 1. september lagt massive importafgifter på australsk byg som gengældelse for Australiens kritiske holdning til Kinas rolle i corona-krisen. Det betyder reelt et importstop. I øjeblikket er det kun Argentina, Canada, Ukraine og Frankrig (= Kina-gruppen), der har licens til at eksportere byg til Kina. Fra dansk side arbejdes der ihærdigt på at opnå licens.

’Kina-gruppen’ kan udnytte, at kineserne betaler en højere pris for både foder og maltbyg. Meget fransk byg er røget den vej, men fælles for ’Kina-gruppen’ er, at den nu begynder at løbe tør for byg.

Der er stadigvæk et uafdækket globalt maltbygbehov frem til efteråret 2021, hvor ny høst kan tages i brug. Det gælder i Kina, men også internt i EU, hvor malterier og bryggerier har været tilbageholdende med at købe på den længere bane i tiltro til, at priserne forblev lave eller sågar blev endnu lavere. De har taget fejl, og i mellemtiden er maltbygbunken blevet meget mindre – også fordi den manglende maltbygpræmie har sendt maltbyg til fodringsindustrien.

Det er primært dansk maltbyg, som skal dække restbehovet i de store EU-importlande som Belgien, Holland og Tyskland, men også den danske maltbygbunke er blevet mindre. Derfor beskrives det internationale maltbygmarkedet nu også som prispositivt. Selv om opkøberne gør deres bedste for at iscenesætte en forbrugspessimisme grundet den nye coronabølge, ændrer det ikke ved, at maltbygmarkedet - og ligeså foderbygmarkedet - nu skifter fra at være købers marked til at være sælgers marked. Det har allerede betydet stigninger i både maltbygpræmie og foderbygprisen. En udvikling, som har gode muligheder for at fortsætte, dels grundet de stigende majspriser (foderbyg), dels fordi en effektiv covid-19 vaccine nu er rykket tættere på til gavn for ølforbruget (maltbyg).

I skrivende stund kan der opnås 130 kr/hkg. for maltbyg i januar. En høj pris og 20-25 kr. mere end for 2-3 måneder siden. Der er dog kun grund til at tro, at der er mere opadgående i vente. Vi følger markedet tæt, men vores anbefaling er stadigvæk at afvente yderligere delsalg.

Soja-markedet

Sojaskråen har kun kendt en vej i de seneste tre måneder – opad. USDA-rapporten trykkede yderligere på speederen. Den understregede, at sojabalancen er under massivt pres, at USA forventes at få udsolgt af soja, og derfor er der ikke plads til produktionssvigt i Sydamerika. Blot den mindste vejrlige modgang i den nystartede vækstsæson vil sende priserne yderligere opad, og med vejrfænomenet La Nina hængende over det sydamerikanske kontinent er der en betydelig risiko for, at især de argentinske sojaafgrøder ikke slipper uskadte igennem vækstsæsonen.

 

Raps-markedet

Rapsprisen har længe set stærk ud sammen med øvrige vegetabilske olier, men det opadgående moment har for en stund være hæmmet af en svag råolie i kølvandet på den nye corona-bølge. OPEC og Rusland var indstillet på at støtte olieprisen med en forlængelse af produktionsbegrænsningerne, men det var især nyheden om en effektiv covid-19 vaccine, der sendte olie op. Selv om der kan være måneder til, at den kan komme i brug i stort omfang, giver det optimisme og tro på, at vi nu kan se enden på corona.

En stigende råolie og en prisstøttende USDA-rapport var nok til at sende rapsprisen over 400 euro på Matif og over 3 kr. i danske landmandspriser. Der må forventes stor modstand i 420 euro, som er de sidste fire års pristop. I KornBasens salgsstrategi mangler vi stadigvæk at sælge 1/3 af gammel høst, men færdigsalget ligger næppe langt ude i fremtiden!

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle