Afslag i Thisted til politisk drøftelse

Underligt at landmand ikke får lov at belaste mindre, mener Gråkjær Miljøcenter, der følger sagen til dørs.

Gråkjær Miljøcenter i Tilst har udarbejdet Henning B. Larsens miljøansøgning, og miljøkonsulenterne har i sinde at følge sagen helt til dørs.

"Ansøgningen er tilrettet efter alle regler i loven og lidt til, og det kan næppe være lovens hensigt, at Henning B. Larsen får et afslag, når han med sit projekt nedsætter miljøbelastningen til et naturområde fra omkring fem til cirka tre kg. Hverken konsulent eller landmand kan forstå, at man ikke kan få lov til at lave en forbedring. Det virker underligt, at man må belaste meget i mange år, og ikke kan få lov at belaste mindre," siger miljøkonsulent Peter Salling.

Frygter præcedens

I centret i Tilst, der er arbejdsplads for 10 miljøkonsulenter, frygter man, at eksemplet i Thisted vil danne præcedens og undrer sig over, at politikerne ikke høres, når der kommer en administrativ afgørelse, der betyder så meget for landbruget i fremtiden.

"Landmandens nu-drift blev godkendt i 2005, og det er tåbeligt, at han må forurene mere, som han kører nu, i forhold til at han fordobler produktionen. Sagen må prøves i Miljøklagenævnet," understreger Henrik Gregersen, tidligere LandboNord-formand, nu næstformand i Thisted Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Sagen drøftes på et kommende møde i udvalget, og Henrik Gregersen ser gerne, at byrådet markerer en politisk holdning til konsekvenserne for blandt andet arbejdspladserne i kommunen, hvor 34 procent er relateret til landbrug.

Kent Myllerup, souschef i Miljøcenter Gråkjær, venter, at den kommende ændring af husdyrloven vil få skræmmende konsekvenser for udviklingen af landbrug - især i forhold til afstand til følsomme naturtyper. Alene i Gråkjærs sidste 16 ansøgninger var der § 3-områder som heder, søer, moser eller overdrev inden for 600 meter i de 13 sager.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle