Alle har problemer med at nå vandmål

Den svenske landbrugsorganisation LRF holdt 14. oktober et internationalt seminar, hvor det blev sammenlignet, hvordan EU-landene har implementeret vandrammedirektivet.

Seminaret bekræftede ifølge to danske deltagere, at dansk landbrug er i særklasse hårdt reguleret af miljøkrav. Det viste også, at landene har vidt forskellige forudsætninger og strategier, at alle har problemer med at nå direktivets mål, at de fleste lande har fokus på søer og vandløb, og at mange taler om målrettethed og win-win-løsninger. Og så er der i de fleste (andre) lande udbredt brug af frivillige virkemidler.

Sverige - fosfor i fokus

Sverige og Danmark har vidt forskelligt fokus: I Sverige er kvælstof og kystvande ikke noget stort emne. Her handler næsten alle tiltag om fosfor og reduktion af fosforudvaskningen til søer og vandløb.

Irland - græs over det hele

Irland har en helt speciel og gunstig situation: Ingen problemer med nitrat i grundvandet. 93 pct. af landbrugsarealerne er græs.

Målsætning om at øge produktionen af kød og mælk med 50 pct. i 2020.

Man taler om win-win-tilgang og overvejer en række frivillige virkemidler såsom gødningsplaner, efterafgrøder og uddannelse m.m.

England - frivillige tiltag

I England ligger vægten på rådgivning og frivillige virkemidler, som belønnes med point og betaling bl.a. via omfordeling af den direkte landbrugsstøtte.

Nye virkemidler er i høring, bl.a. 10 meter afstandskrav til markstakke med gødning til vandløb og søer. Datokrav til gyllekørsel, krav til gylleudstyr.

Finland - bruger landdistriktsmidler

Gør brug af frivillige virkemidler som rådgivning, vådområder, vintergrønne marker, nedfældning, balanceret brug af næringsstoffer, målrettede virkemidler.

Finansieres med landdistriktsmidler.

Tyskland, Niedersachsen

Niedersachsen har store problemer med nitrat i grundvandet, og en ny gødningslov vil skærpe miljø-reglerne betydeligt. Bl.a. må der fremover kun gødskes efter afgrødernes behov, og som noget nyt indføres sanktion for overgødskning. Yderligere restriktioner i områder med meget nitrat i grundvand.

Kilde: Lise Johnsen, Landbrug & Fødevarer, Flemming Gertz, Seges.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle