Altid ens energi-indhold i mælken

Calvex’ system sikrer en ensartet mælkefodring hver dag trods variationer i sødmælkens energiindhold.

OptiMilk-pakken er nyeste produkt fra Calvex til at styre en optimal mælkefodring, som består af en BRIX-måler, en app til kalvepasserens smartphone eller pc, en vægt, mineralsyrner og mælkepulver fra hollandske Sprayfo. Med de redskaber er det - som beskrevet af Kirsten Laursen - muligt at stabilisere tørstofindholdet og dermed energikoncentrationen i den sødmælk, som kalvene fodres med.

»OptiMilk giver også mulighed for at lave en færdig mælkeblanding, der baseres på frasepareret mælk og suppleres op til ønsket mængde og koncentration med mælkepulver. Dette vil for langt de fleste mælkeproducenter være den optimale løsning, nu hvor mælkekvoterne er forsvundet,« fortæller udviklingschef Hans Chr. Cristiansen, Calvex.

Hvilken type mælkepulver der kan anvendes, afhænger bl.a. af andelen af sødmælk i den færdige mælkeblanding, hvorfor Calvex rådgiver hver enkelt kunde individuelt omkring valg af mælkepulver.

»Vores app fortæller også, hvor meget flydende Mineralsyrner der skal tilsættes sødmælken for at sikre kalvene en optimal forsyning af mikromineraler. Vi ser hos mange mælkeproducenter en positiv effekt på kalvenes sundhed og trivsel ved brug af Mineralsyrner, hvilket skyldes, at sødmælken ofte har et lavt indhold af vigtige mikromineraler som for eksempel zink, selen og jern,« siger udviklingschefen.

OptiMilk har til formål at sikre kalven en ensartet og høj energitildeling gennem hele mælkeperioden, hvilket er en betingelse for høj tilvækst og optimal udvikling af det kommende produktionsdyr.

Calvex’ erfaring er, at tørstofprocenten i fodermælk kan variere to-tre procentpoint, afhængig af race, antallet af nykælvere og celletalskøer samt, ikke mindst, hvor meget skyllevand der eventuelt ryger med over i fodermælken.

»Sådanne udsving kompenserer en BRIX-måling og justeringen med mælkepulver for,« slutter Hans Chr. Christiansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle