Amerikanere vil have fede grise

Grise med over 60 procent kød er for magre til amerikanernes smag.

Skønt Hans Henrik Stein er ærkedansk, har han arbejdet i USA de sidste mange år.

Han gæster dog gerne Danmark og holder indlæg om svinefodring, som er hans speciale. Således var han forleden i Aulum på Svinerådgivningens fodermøde.

Indledningsvis fortalte han, at der efter amerikansk målestok ikke skal være mere end 60 procent kød i svin.

For at få amerikanske svineproducenter til at levere mere fede grise var nogle slagterier holdt op med at afregne efter kødprocent.

100 procent raps

En del af den amerikanske forskning drejer sig om raps.

»Vi arbejder meget med raps. Vores mål er at udvikle sorter, der fuldstændig kan erstatte sojaskrå til smågrise og slagtesvin,« fortalte han.

En del af forsøgene går ud på at fremavle højprotein rapssorter, der har samme proteinsammensætning som soja.

Et andet forskningsfelt er enzymer.

Her går bestræbelserne ud på at øge fordøjeligheden af fibre fra de normale 50 procent til op i nærheden af 80 procent.

»Kan man desuden få nedbrydningen til først at ske i tarmen frem for i maven, beskytter man grisen mod mavesår,« fortalte Hans Henrik Stein.

Direktør Jan Rodenberg, SvineRådgivningen, er glad for at tiltrække en international kapacitet til fodermøderne.

»Med de dygtige svineproducenter, vi har i dag, er det vigtigt, at vi leverer ny viden på et højt niveau. Det er Hans Henrik Steins indlæg et bevis på,« siger han.

Faktaboks

Forsøg i USA

  • Nye rapssorter til svin
  • Enzymer, der kan øge fordøjeligheden af fibre fra 50 til 80 procent
  • Undersøger fytases eventuelle effekt på tilvækst

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle