Avlsfremgang stiger med 50 procent

Viking Genetics er klar til at vælge tyre ud fra generne. Fra august er en blodprøve fra en tyrekalv i princippet nok til at afgøre, om den bliver en god avlstyr.

En markant stigning i den mulige avlsfremgang på 50 procent - eller måske mere - er en realitet, når Viking Genetics til august tager det første skridt hen mod at bruge genomisk selektion i kvægavlen.

"Det er en revolution i avlsarbejdet, som stiller os meget stærkt på verdensmarkedet, og som bliver til gavn for landmænd i Danmark og Sverige," siger forsknings- og udviklingschef Søren Borchersen fra Viking Genetics om perspektiverne.

I et tæt samarbejde med Aarhus Universitet vil Viking Genetics udvikle metoden, som selskabet er blandt de første i verden til at tage hul på. Samtidig har Viking en særlig styrke med baggrund i det betydelige antal registreringer, som landmænd i Danmark og Sverige har foretaget i årtier. Vi forventer for alvor at udvikle det nye "Genetiske værktøj" i de kommende år sammen med forskerne på Aarhus Universitet, Det Jorbrugsvidenskabelige Fakultet i Foulum.

"Både de økonomiske og de avlsmæssige perspektiver er dramatisk store, da vi populært sagt kan komme med et sikkert bud på tyrens avlsværdi allerede ved fødsel, hvor vi i dag må vente knap 5 år til tyrens egne døtre kommer med tal," understreger Søren Borchersen.

Satser på sundhed

Især egenskaber, der har med sundhed og reproduktion at gøre, vil blive fremmet af den nye metode.

"Det er egenskaber, der kendetegner den nordiske profil og er vigtige både for koens velfærd og kvægbrugerens økonomi. Resultatet er muligheden for at tilbyde sæd fra tyre, der avler malkekøer med stærkt forøget totaløkonomi, sundhed og holdbarhed," siger Søren Borchersen.

Blandt andet vil de svenske registreringer af klovsundhed være en del af det grundlag, der kan bruges, når der skal udvælges nye tyre.

Men i det hele taget er det kun i de skandinaviske lande, at kvægdatabasen indeholder et komplet sæt af registreringer om dyrenes sundhed. Dertil kommer udvidede registreringer af kælvningsevne, frugtbarhed og øvrige sygdomme, der betyder, at Viking Genetics bliver de eneste i verden, der kan bruge det nye værktøj til at finde markører for funktionelle og sunde malkekøer.

60.000 markører

Det er 60.000 forskellige såkaldte markører, der blev tilgængelige i januar, der gør tigerspringet i avlen muligt.

I kraft af det meget store antal markører er det muligt at sprede markørerne ud på alle kromosomerne og finde hovedparten af de gener, der påvirker den enkelte egenskab.

Gentestene kan udvikles uafhængigt af dyrenes familieforhold. Samtidig gør markørerne det muligt langt mere effektivt at håndtere indavl, inddrage nye egenskaber i avlsmålet samt imødegå udviklingen af arvelige lidelser. Desuden kan antallet af kandidater af tyre øges, og det samlede niveau af alle tyre kan øges betydeligt.

Stadig brug for registreringer

"Selvom Genomisk Selektion i princippet er et skridt ind i Fagre Nye Verden, hvor arveligheden kan beregnes på forhånd, betyder det ikke, at man fremover kan undvære landmændenes mange registreringer," påpeger Søren Borchersen.

"Det er facitlisten, som vi skal bruge for at sikre, at vi har ramt rigtigt," siger han.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle