Axelgaard: Vi går på børsen om få måneder

2018 bliver året, hvor Goodvalley går på børsen.

Efter flere års rygter er en meget snarlig børsintroduktion af det største danskejede landbrug Goodvalley A/S tæt på at blive til virkelighed.

Goodvalleys adm. direktør Tom Axelgaard fortæller, at selskabet stiler efter, at det sker i år, og at det nu kun handler om få måneder, før børsnoteringen sættes i værk.

LandbrugsAvisen erfarer, at det - som det ellers har været rygtet - ikke kan nås inden sommerferien, og at det derfor formentlig sker i sidste halvdel af 2018.

»En introduktion på børsen skal times perfekt i forhold til det finansielle marked. Det handler bl.a. om investeringslysten. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. Derfor har vi ikke haft nogen specifik deadline, og vi har haft god tid til at gøre det hele klart og vente på det helt rigtige tidspunkt«, siger adm. direktør Tom Axelgaard, Goodvalley.

Børsnoteringen udskudt

Axelgaard afviser, at det har noget med prisen på svinekød at gøre, når børsnoteringen er blevet udskudt flere gange.

»Vi er slet ikke en virksomhed, der skal sælges på, at det går os fantastisk godt i et halvt eller et helt år«.

»Investorerne forstår godt, at priserne på eksempelvis foder og svinekød går op og ned, og at det påvirker vores omsætning og indtjening. Det allervigtigste for dem er hele vores koncept med at producere svinekød konkurrencedygtigt og bæredygtigt i lande, hvor efterspørgslen er stor, og at vi har fuld kontrol med hele produktionen lige fra dyrkning af foder til levering af færdige varer klar til salg i butikkerne«, siger Tom Axelgaard.

Som et af de seneste tiltag i processen med at forberede Goodvalley til børsnoteringen trådte Tom Axelgaard for nylig tilbage som adm. direktør for aktionærgruppen Polen Invest A/S.

»Vi har nu fuldstændig vandtætte skotter mellem aktionærgruppen og den daglige ledelse af koncernen. Det er et helt normalt skridt i den professionalisering af Goodvalley, vi har været igennem i de seneste år«, siger Tom Axelgaard, der fortsætter som adm. direktør for Goodvalley A/S.

Som ny adm. direktør for Polen Invest er udpeget Ole Østergaard Lauritsen, der i otte år har været økonomidirektør i selskabet.

Stigende overskud

Axzon har svineproduktion i Polen, Ukraine og Rusland med tilhørende markbrug, slagteri og biogasproduktion.

I 2015 landede Goodvalley-koncernen en omsætning på 1,3 mia. kr. Året efter lød den på 1,4 og i 2017 rundede den 1,6 mia. kr.

I samme periode steg også EBITDA-resultatet, der udtrykker overskuddet før renter, skat, afskrivninger, nedskrivninger og påvirkning fra valutakurser, fra 284 mio. kr. i 2015 til 347 mio. kr. i 2016 og 426 mio. kr. i 2017.

Faktaboks

De ejer Goodvalley

  • Selskabets største enkeltaktionær er IFC, International Finance Corporation, under Verdensbanken med en andel på 6,9 procent af aktierne. 
  • Den næststørste aktionær er Tom Axelgaard, der ejer 3,9 procent af aktierne. 
  • De øvrige 89,2 procent af aktierne ejes af cirka 170 aktionærer, der for størstedelens vedkommende er landmænd. 
  • Aktionærerne fik sidste år i gennemsnit udbetalt et udbytte på godt 400.000 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle