Betaler du for meget i forpagtningsafgift?

Prisen på forpagtning af jord svinger voldsomt. Nogen har betalt over 8.000 kr. pr. hektar, mens andre forpagter jord til 3.000 kr. Mange forpagtningsaftaler er indgået med lang løbetid, og dermed er der stor risiko for, at prisen bliver forkert. Prisen bliver forkert, hvis forudsætningerne om rentabiliteten i planteavlen grundlæggende ændrer sig, efter aftalen er indgået - f.eks. hvis kornprisen falder fra 150 til 90 kr. pr. hkg. En forpagtning af 100 hektar i fem år til 2.000 kr. pr. hektar for meget koster en mio. kr., og ubalancer på 2.000 kr. er slet ikke usædvanlige!

I "gamle dage" brugte man i udstrakt grad kapitelstaksterne til at fastlægge forpagtningsafgiften. I de senere år er brugen af kapitelstakster gået ned, formentlig på grund af den lange periode med faste kornpriser, eller også fordi det er lidt mere bøvlet. Det har også været sælgers marked i en årrække, og sælger foretrækker fast pris.

Kapitelstaksterne offentliggøres af Danmarks Statistik én gang om året, og de angiver en referencepris på byg og hvede som kan indgå i beregningen af forpagtningsafgiften. Danmarks Statistik opgør priserne for otte forskellige regionale områder, så der er rig mulighed for at vælge den pris der passer bedst.

Man kan selv slå priserne op på - se tabellen KAPIT1 eller søg på kapitelstakster.

Forpagtningsaftaler med kapitelstakster giver ikke større budgetsikkerhed på forpagtningsafgiften, men det gør det på bundlinjen! Desuden giver det en mere retfærdig pris, og dermed er der også håb om et fornuftigt naboskab, når kornpriserne svinger voldsomt. En forpagtningsaftale uden en aftalt løbende priskorrektion svarer til en aftale om køb af smågrise de næste fem år til en fast aftalt pris! Det er selvfølgelig helt utænkeligt, fordi alle ved, at svinenoteringen svinger så meget.

I Jyske Bank forventer vi, at også kornpriserne vil svinge meget fremover. Lige nu er prisen lav, men hvis (når?) fødevarekrisen igen får lov at dominere dagsordenen i stedet for finanskrisen, kommer der igen stigende priser. Omvendt er der ingen sikkerhed for, at prisen ikke kan blive endnu lavere. Så der er al mulig grund til at få sine forpagtningsaftaler set efter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle