Bindende aftaler om gylletanke har kostet store erstatninger

En aftale gælder - uanset om den blot læses som et uforpligtende tilbud, eller betingelserne ændrer sig.

Mælkeproducent Anders Overgaard, Storvorde, er ikke ene om at føle sig udnyttet økonomisk af gylletankfirmaet A-Consult Agro A/S.

Andre landmænd er på næsten tilsvarende måde blevet afkrævet høje, uforudsete erstatninger fra firmaet, fordi de er bakket ud af en aftale, som de blot opfattede som et uforpligtende tilbud. Og det uanset om baggrunden for at bakke ud har været ændrede betingelser eller manglende mulighed for finansiering.

Anders Kauffeldt, der driver Tåning Søgård ved Skanderborg med 110 malkekøer, er således blevet dømt til at betale firmaet en erstatning, som med sagsomkostninger løb op i over 130.000 kr., fordi han tilbage i 2009 valgte at droppe opførelsen af en supplerende gylletank af mærket Agri-Tank på 3.000 kbm.

»Det startede i 2008, hvor jeg fik besøg af en sælger. Vi indgik på stedet en aftale om en ny tank, og kort tid efter modtog jeg en ordrebekræftelse,« siger Anders Kauffeldt, der havde grønt lys fra banken men endnu ingen byggetilladelse.

Ændrede betingelser

I 2008 slår finanskrisen som bekendt til, og Anders Kauffeldt indser, at planen om en ny gylletank kan blive både svær og risikabel at realisere. Det forventer han, at A-Consult vil have forståelse for. Men i stedet sender firmaet en ny ordrebekræftelse, hvor betingelserne er strammet.

»I den første aftale står, at 45 pct. betales ved støbning af grunden og resten, når tanken står færdig, Men nu kræver firmaet, at 20 pct. betales før opstart, « siger Anders Kauffeldt, der via sin advokat giver firmaet besked om, at han ikke kan acceptere de nye betingelser.

»Men desværre skriver min advokat også, at vi i øvrigt står ved aftalen,« siger landmanden.

»Jeg ringer til firmaet og gør det klart, at jeg skal ikke have den tank. Men jeg får besked om, at aftalen skal holdes, og at byggeriet vil ske i starten af 2009. Frem til april 2009 hører jeg dog ingenting - og jeg fornemmer, at firmaet reelt ikke vil bygge tanken. Jeg fornemmer, at de går efter en erstatning i stedet for.«

Anders Kauffeldt modtager brev fra A-Consults advokat med krav om en erstatning på 25 pct. af tankens pris. Et tilbud om forlig på 50.000 kr. bliver afslået af firmaet, og sagen ender i Retten i Horsens, hvor landmanden dømmes til at betale 90.000 kr. til firmaet plus sagens omkostninger på 41.000 kr.

»Firmaet gik med til en lidt lavere erstatning. Men jeg handler aldrig med en sælger på den måde igen,« siger Anders Kauffeldt.

Vi blev bondefanget

Solvang Svineavl, der driver avl og opformering med 1.800 søer ved Kalundborg, har også betalt erstatning til A-Consult, fordi en indgået aftale måtte fraviges.

Det skete i 2007-08, hvor der var plan om en ny poltestald med gylletank.

»Vi havde en partner til at stå for projektet, og han tog tilbud hjem fra flere firmaer,« siger Ruth Lundgaard, Solvang Svineavl.

»Men stalden kunne ikke finansieres, og vi måtte bakke ud. Først derefter fandt vi ud af, at der lå ordrebekræftelse fra flere firmaer, herunder A-Consult, som vi ikke havde anelse om, og som de krævede erstatning for at annullere.«

Et erstatningskrav fra et inventarfirma endte i retten, hvor Solvang Svineavl blev frikendt, fordi partneren ikke var tildelt fuldmagt til at handle på ejernes vegne.

»Så troede vi, at vi fik fred, men nej. A-Consult rejste også krav om erstatning for at annullere ordren, og der var situationen sådan, at vores advokat rådede os til at søge forlig, hvilket vi gjorde og slap med at betale knap 40.000 kr. «

Ruth Lundgaard kalder metoden for usmageligt bondefangeri, og Solvang Svineavl garderer sig nu mod gentagelser.

»Vi kunne selv være blevet snydt. Hvis ordrebekræftelserne var blevet sendt direkte til os, havde vi heller ikke gennemskuet, at der var tale om en bindende aftale og ikke bare et tilbud. Den slags detaljer er vi blevet utroligt opmærksom på.«

Direktør: Vores aftaler forpligter

Direktør Ken Trabjerg Pedersen fra A-Consult Agro A/S har denne kommentar til sagen:

»Aftaler med vore kunder er baseret på et forudgående skriftligt og uforpligtende tilbud.

I tilfælde af en accept af et af vore tilbud, laves altid en skriftlig ordrebekræftelse, der bekræfter indholdet og betingelserne for den indgåede aftale.

Den høje skriftlighed er for at sikre, at der er klarhed om aftalen, og at der ikke sker misforståelser mellem os og vore kunder.

Dette er helt normal kutyme i branchen.

Den indgåede aftaler forpligter ikke kun kunden men også A-Consult som leverandør – og vi disponerer derefter.

Vi indgår årligt flere hundrede aftaler på denne måde – og det er yderst sjældent, at det giver anledning til problemer.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle