Bluetongue koster millioner i Holland

Den anslåede udgift i forbindelse med bluetongue i Holland var sidste år omkring 100 millioner euro.

Det har kostet hollandske og tyske landmænd millioner af kroner, at bluetongue har bredt sig i de to lande med en uventet stor hastighed de sidste to år.

Hollandske myndigheder vurderer, at omkostningen for det hollandske landbrug ligger i nærheden af 100 millioner euro. Tilsvarende vurderer tyske myndigheder, at de samlede omkostninger i forbindelse med sygdommen har været omkring 70 millioner euro.I alt blev der sidste år indrapporteret 30.000 angrebne besætninger, men formentlig har antallet været højere, vurderer sundhedsmyndighederne i de to lande.

Også franske landmænd har lidt store tab på grund af sygdommen i den samme variant, som er blevet fundet to steder i Danmark samt umiddelbart syd for den danske grænse.

Tidligere har bluetongue betydet omfattende tab i Sydeuropa, hvor man har kendt til sygdommen. Her er der tale om en variant, men systematiske vaccinationer har betydet, at sygdommen her er begrænset.

En procent syge

I Tyskland blev 11.000 besætninger sidste år ramt af bluetongue. I dem blev omkring en procent af dyrene decideret syge.

Det svarer til 21.000 dyr, og af dem døde en femtedel.

Dyrlæge i Dansk Kvæg, Magnus Højris, fortæller desuden, at der hos dyr med bluetongue har været rapporter om en væsentlig produktionsnedgang.

"Så selv om de, der overlever, over tid kommer op i fuld produktion igen, vil der være væsentlige produktionstab. Derfor er det en bekostelig affære, for de producenter der rammes af sygdommen," forklarer Magnus Højris."

Overfører man de tyske tal til danske forhold, og forestiller sig at Danmark rammes i samme grad, vil cirka 1.500 besætninger rammes. I dem vil der være 250.000 dyr, hvoraf 2.500 vil konstateres syge.

EU-beslutning

Det er EU, der har truffet den overordnede beslutning om, at der skal vaccineres mod bluetongue. Den beslutning er senere fulft op af de danske myndigheder, som står bag kravet om vaccination i sommerperioden.

Som udgangspunkt skulle danske landmænd betale alle udgifter ved vaccinationen, oplyser dyrlæge Magnus Højris. Det lykkedes dog Dansk Kvæg i de forhandlinger, der gik forud for aftalen, at få myndighederne til at afholde udgifterne til blandt andet overvågning.

Det er således staten, der betaler de tankmælksprøver, der gennemføres. Dansk Kvæg afholder en række overordnede omkostninger til blandt IT.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle