Bornholm er stadig i top med mælkeprisen

Bornholms Andelsmejeri har formået at udbetale hele mælkeprisen over noteringen. Det er besluttet af bestyrelsen.

»Pengene for mælken gør mere gavn ude på bedrifterne end i mejeriets kasse, og derfor får vi nu udbetalt så meget som muligt af mælkeprisen over noteringen. Det har vi besluttet i bestyrelsen - i 2014 ramte vi nærmest plet.«

Det siger Kim Larsen, der er formand for Bornholms Andelsmejeri St. Clemens. Han driver selv Olsminde ved Gudhjem med 300 køer og en kvote på 3 mio. kg mælk.

Ingen efterbetaling

Som en konsekvens af beslutningen fik de 33 leverandører ingen efterbetaling fra mejeriet for 2014, idet hele mælkeprisen på 297,8 øre pr. kg mælk var udbetalt i løbet af året. Beløbet var 0,8 øre mindre end året før, men godt 23 øre mere end i 2012.

»Og vi reducerede ikke konsolideringen, som udgør 20 øre pr. kg eller cirka 7 mio. kr.« siger Kim Larsen.

Altid over Arla

Lige nu er acontobetalingen fra mejeriet dog lavere, nemlig 260 øre pr. kg - fortsat pænt over acontobetalingen fra Arla, der ligger på 222,5 øre.

»Vores pris ligger typisk 10-30 øre over Arla, men da mælkepulveret steg voldsomt, kom de tæt på os, for den gevinst kan vi ikke gå efter. Til gengæld kan vi lettere gå ind i de små nicher,« siger formanden og understreger, at han ser på Arla med beundring.

»Vi mærker også krisen. For selv om vi ikke eksporterer meget til Rusland, breder effekten sig til andre markeder,« tilføjer han.

Kan modtage mere mælk

I lighed med andre har mælkeproducenterne på Bornholm øget deres levering med over 6 procent i 2014, og formanden venter, at den trend vil fortsætte i fremtiden.

»Hvis vi øger med 10 procent, kommer vi op på 66 mio. kg om året. Det kan vi håndtere uden at skulle investere meget,« siger Kim Larsen.

Mejeriet har sit naturlige hjemmemarked omgivet af vand, men det er ikke forklaringen på de stærke økonomiske resultater, påpeger formanden.

Konsummarkedet til Bornholm udgør således kun cirka 5 pct. af mælkemængden, og billig mælk fra andre udbydere har for længst fundet vej til klippeøen.

»Vi eksporterer tæt på 90 procent af vores produktion, der består af ost og smør. Hvad angår konsummarkedet, går vi ikke ned i pris på vores produkter.

Men hvis det ikke betaler sig for os at producere en vare, stopper vi, og derfor har vi droppet yoghurt,« siger formanden.

Faktaboks

Nøgletal 2014

  • Omsætning: 305,4 mio. kr.
  • Årsresulat: 71.000 kr.
  • Indtjening: 325 øre pr. kg mælk
  • Driftsresultat ab ejendom: 297,79 øre pr. kg mælk
  • Indvejning: 51,3 mio. kg 
  • Egenkapital: 43,2 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle