Bornholm passer rigtig godt til rapsdyrkningen

Bornholm er et udmærket sted at dyrke raps på grund af det milde klima. Frederik Tolstrup ser frem til en rigtig god høst.

Ved Aakirkeby, ikke langt fra oliemøllen, dyrker Frederik Tholstrup raps på 37 hektar i år - lidt mere næste år af hensyn til sædskifte. Det var faderen, som startede med at dyrke raps for mange år siden, og familien har også leveret til oliemøllen i mange år. Sønnen overtog stedet for halvandet år siden i et generationsskifte.

Ekstra koldt forår

»Bornholm er et godt sted at dyrke raps, Vi har godt nok haft det ekstra koldt dette forår, og faktisk har vi ikke haft helt som mange sprøjtninger mod skadedyr i år. De lave temparaturer har heldigvis ikke været noget problem. Også vi har haft meget vand i jorden, men har ikke været så hårdt ramt som andre steder i landet. Herovre skinner solen en del om sommeren«, fortæller Frederik Tolstrup, der normalt sår raps mellem den 10. og 20. august, helst ikke senere.

Dog kan høsten kan trække lidt ud i år.

»Det har været en moderat juni, og afgrøderne spurtede ikke frem«, som han udtrykker det.

Pressede udbytter

Raps ikke er den nemmeste afgrøde, men 2020 ser ud til at blive et udbytterigt år, og generelt stiger udbytterne år for år.

»Det ser rimelig godt ud nu. Vi har lige nu sorten Butterfly, og vi vil næste år skifte til Hitaly og topsorten LG Aviron«.

Ud over raps dyrker Frederik Tolstrup rajgræs til frø samt vårbyg og hvede til foder til besætningens 550 søer. I alt er bedriften på 270 hektar, og generationsskiftet kom på plads for halvandet år siden.

»Jeg har været glad for at levere til Hans Hansens oliemølle i alle årene. Det er især rart at se, hvor ens produktion ender henne, og det er et godt produkt, der kommer ud af rapsen«, siger Frederik Tolstrup, der er 14. generation på slægtsgården.

»Så jo, det går selvfølgelig op og ned, men alt i alt er jeg godt tilfreds. Raps passer godt i vores sædskifte, hvor vi får god mulighed for at bekæmpe græsukrudt og en god forfrugt til hveden. Dog er priserne ikke så høje for tiden, og da der er mange omkostninger ved at dyrke skal raps, skal den helst lykkes«, siger Frederik Tolstrup.

»Vi håber på at høste 5 ton/hektar, men det går ikke altid, som vi gerne vil«, siger den bornholmske rapsdyrker.

Faktaboks

  • Rapsdyrkning på 37 hektar
  • Skifter fra sorten Butterfly til Hitaly og LG AViron
  • I alt er bedriften på 270 hektar med 550 søer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle