Bornholmer vil bygge slagteri

Thomas Kaas Pedersen starter sit eget gårdslagteri inden for halvandet år, hvis ingen andre gør. Tegninger og tilladelser er der styr på.

Thomas Kaas Pedersen har en drøm om at skabe en helt unik gris på sin gård ved Listed på Bornholm. Grisen skal leve og dø på gården. Han producerer i år 750 slagtesvin i skovene omkring sin gård, Vasagaard, der ligger på en klippebakke med havet brusende i horisonten.

»Jeg prøver at skabe min egen Vasagaard-gris ud af Duroc, gammel dansk sortbroget landrace og piettrain. Den er blevet udviklet her, født her, lever her. Nu mangler jeg kun, at den ender sine dage her. Jeg vil kunne fortælle forbrugerne, at Vasagaard-grisen går fra jord til bord her,« siger han. Mens han traver ned ad skovskrænten til den lille dam med 15-20 plettede, brune og lyserøde grise luntende efter sig som trofaste hyrdehunde.

»Vi landmænd får for lidt for det kød, vi producerer. Jeg havde for tre år siden, inden jeg begyndte at udvikle skovgrisen, et konventionelt landbrug med 16.000 slagtesvin årligt. Jeg kunne vælge at øge produktionen til 30.000 eller gå den helt anden vej. Og sælge mindre, men til en bedre pris og et unik produkt,« siger han. Thomas Kaas Pedersen valgte den sidste vej og producerede sidste år 300 slagtesvin. Alle blev sendt til Stensved Slagtehus på Sjælland.

Ikke alene om slagteriplan

For tre år siden blev der nedsat en gruppe af Bornholms Vækstfond, de skulle drøfte mulighederne for et slagteri. Det var realistisk. Thomas Kaas Pedersen ville med sin plan om 1.500 slagtesvin om året blive den største leverandør, derfor undersøgte de mulighederne for at bygge det på hans gård. Men folk sprang fra, og planerne blev lagt i glemmeskuffen. Nu skal kommunen omlægge til økologi i kantinerne, og opbakningen til Vasagaard griseprojekt har været stor. Både fra lokale resturanter og folk, men også rundt i landet, og derfor har han hevet planerne frem igen.

Alt er på plads

Thomas har næsten alle tilladelser i hus, og de sidste, der mangler fra kommunen, er ifølge ham fordi, at han ikke har gået mere intenst til det endnu.?»Det kan sagtens lade sig gøre. Det er der ingen tvivl om. Jeg har halvdelen af finansieringen på plads, og tilladelserne er der styr på. Den sidste halvdel af finansieringen har jeg søgt LAG-midler om, men de ville først se, om projektet holder, det synes jeg, at jeg har bevist nu,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle