Corona påvirker kun gødning og kemi lidt

Af Ole Schou, VKST, www.kornbasen.dk

Vi har nu på KornBasen godt overblik på de opnåede priser på planteværn-produkter i 2020-sæsonen. Og overordnet set har priserne holdt sig nogenlunde på 2019-niveau. Der er undtagelser, og vi opdaterer stadig de indkomne data, men generelt set er der kun tale om en beskeden stigning på få procent. Vi ser igen i år, at der er ganske store forskelle på de priser, der opnås hos forskellige kunder. HUSK to ting: At alle kan få rabat, og at rabatten beregnes på forskellig måde i firmaerne med forskellige prislister, så det giver IKKE mening at sammenligne rabat-satser alene. Man skal ha’ den endelige pris for at kunne sammenligne to tilbud.

Produktion af N-gødning til 2021-sæsonen

Langt de fleste fabrikker kører fortsat. Alle har selvfølgelig en kæmpe interesse i at få produktionen til at køre, så der kan tjenes penge som normalt. Derfor er der indført alle de nødvendige forholdsregler for de ansatte, så man undgår at skulle lukke på grund af mandskabsmangel. Forventningen er derfor helt klart, at der bliver masser af varer fra alle fabrikker, også til den kommende sæson.

Olie og diesel er faldet

Når hele flåder af fly står stille, og så mange som muligt arbejder hjemme, eller måske ligefrem har udgangsforbud, falder verdens forbrug af brændstof som en sten. Og når OPEC-landene ikke kan enes om produktionsbegrænsninger, falder prisen på samme måde, fra ca. 65 til ca. 25 US $ på få uger. I skrivende stund dog løftet lidt igen til ca. 32 $, hvilket giver en pris på leveret traktor diesel i niveau 3.000 kr pr. ton. Det er små 1.000 kr mindre end for et år siden, og det er oplagt et benytte sig af muligheden for at låse prisen til f.eks. resten af året.

Når olien falder, falder prisen på N-gødning måske også? Formentligt ikke! Der er stadig mange, der tror det, men sådan er sammenhængen ikke, selv,om der bruges rigtig meget energi ved produktionen. Så længe prisen på afgrøder er relativt høj, og efterspørgslen på gødning er fornuftig, er der intet incitament for fabrikkerne til at sænke prisen.

Foderhvede prisen tilbage på sporet

Efter dyk i februar er prisen nu tilbage i det højeste niveau i næsten et år. De fysiske argumenter omkring verdens produktion og forbrug er stadig gyldige, når markedet prissætter hveden. Med en opnåelig pris på ca. 125 kr, både for gammel 2019 og for ny 2020-høst, kan der trods alt sættes et fornuftigt budget. Og det er selvfølgelig forklaringen på, at vi ikke kan forvente, at N-prisen bliver væsentligt lavere end i 2020-sæsonen. Men vi får se, når Yara åbner ’sommer-markedet’ i maj/juni og offentliggør sine N-priser. Det er de priser, der skal lokke avleren til at købe varer længe inden sæsonen, og de plejer at sætte standarden for det kommende års gødningmarked.

Pris på DAP

I februar skrev jeg, at det var tid at købe DAP-gødning (NP 18-20), og det er kun blevet endnu mere aktuelt. DAP er nu steget på verdensmarkedet, da producenterne er begyndt at begrænse produktionen. På det danske marked kan der sikkert stadig findes DAP til de 260-265 kr. pr. hkg bigbags lev. En pris, vi ikke har set bedre i 10 år, og en pris på P-delen på ca. 8 kr. pr. kg.

Gødningssalg til sæson 2020 er ovre

Der er ganske givet en del u-solgte lagre rundt omkring hos forhandlerne. Jeg hører i hvert fald om avlere, der allerede nu bliver kontaktet om ’gode tilbud’ på gødning til brug i næste sæson. Så vidt jeg kan se, er der tale om gamle varer, som står i vejen for næste sæsons produkter. Det kan da være, at der er tilbud med interessante priser, men jeg har bare ikke set det endnu. Som regel har de priser, der tilbydes, afsæt i januar-februar priserne, altså høj-sæsons priser. Så pas på med at få handlet for tidligt på gamle varer – sommermarkedet starter snart, som regel med interessante startpriser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle