Dødeligheden ned med nye værktøjer

To elektroniske værktøjer er en del af hjælpepakken i VSP’s kampagne for at nedbringe pattegrisedødeligheden. Værktøjerne demonstreres i forbindelse med fem regionale møder om kampagne i marts.

Overvågning og registrering af faringerne i farestalden via en mobiltelefon lyder måske som fremtidssnak. Men det er det ikke.

Den elektroniske F-skive er navnet på et af to værktøjer, som indgår i værktøjskassen i forbindelse med VSP’s kampagne om pattegriseliv, der er gået i luften og informeres om på fem møder i marts.

Den elektroniske F-skive skal strømline arbejdet i farestalden og dermed medvirke til at sænke dødeligheden.

Via en smartphone registreres relevante informationer fra farestalden. Der kan blandt andet tilknyttes alarmer til den enkelte faresti, som derved sikrer, at medarbejderen i farestalden vender tilbage til stien.

»Særligt på mindre bedrifter, hvor der ikke er en mand på fuld tid i farestalden, er systemet relevant. En alarm er nyttig, fordi den vil minde medarbejderen om igangværende faringer,« forklarer projektleder hos VSP Ole Jessen, der har ansvar for de elektroniske værktøjer, der er knyttet til kampagnen.

Elektronisk to-do-liste

Det andet værktøj er app’en Wunderlist, som er en slags elektronisk to-do-liste.

»Wunderlist har vi ikke selv udviklet, da der findes en række gratis udgaver af disse systemer. Vi har i samarbejde med en farestaldsrådgiver udviklet en liste med 19 typiske opgaver i farestalden, som brugere af Wunderlist kan tilknytte deres konto,« forklarer Ole Jessen.

Ideen med Wunderlist er, at lederen kan tilknytte medarbejdere systemet via en smartphone. I Wunderlist kan tilknyttes en række opgaver, og medarbejderen kan markere, hvornår den enkelte opgave er løst.

»Wunderlist kan gøre arbejdsdagen mere fleksibel. Nogle medarbejdere får et A4-papir stukket i hånden om morgenen, mens Wunderlist giver lederen mulighed for at se, hvor langt man er kommet med de enkelte opgaver. Det giver en stor fleksibilitet og mulighed for at tildele ekstra opgaver, eller ved flere sites kan knytte de ressourcer, der er nødvendige, til de enkelte sites,« forklarer Ole Jessen.

Han oplyser, at arbejdet med de to værktøjer vil fortsætte ud over den periode, som Pattegriseliv-kampagnen kører.

Faktaboks

Møder om kampagne

  • Der holdes fem regionale møder om pattegriseliv-kampagnen i marts, hvor bl.a. de elektroniske værktøjer fremvises. 
  • Se mere om møderne på pattegriseliv.dk 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle