Danbauer står for renoveringen

Det dansk-tyske byggeselskab Danbauer GmbH har renoveringen af opformeringsbesætningen i totalentreprise.

Der er lagt spalter i drægtighedsstalden, og inventaret er klar til at blive monteret. Indtil videre kan direktør Hans Knudt Krag, Danbauer GmbH, se tilbage på en tidsplan, der holder.

"De gamle bygninger er solide, og der er rigelig plads til de søer, der er tilladelse til," understreger han og forklarer videre, at fordi det er en opformeringsbesætning, har ejerne ønsket lidt bedre pladsforhold end normalt. Det afspejler sig naturligvis også i prisen, der skønsmæssigt kun lander 20 procent lavere end nybyggeri.

"Men 20 procent er også mange penge, når vi er oppe i en vis størrelse," fastslår Hans Knudt Krag. Hertil skal lægges det faktum, at miljøtilladelsen efter alt at dømme er lettere at få på plads, når man anvender eksisterende bygninger.

"Vi oplever, at de tyske myndigheder generelt er hurtige til at behandle en miljøansøgning, men forarbejdet og hele ansøgningsmaterialet er på ingen måde mindre omfattende end tilsvarende ansøgning i Danmark," påpeger Hans Knudt Krag.

Danske spalter

Selvom næsten alt byggemandskab er lokale eller østeuropæiske håndværkere, er en del materiale importeret fra Danmark. De nylagte spalter i drægtighedsstalden stammer således fra SundsAlfa Betonvarefabrik, og nogle færdigfodersiloer foran løbeafdelingen er leveret af Tunetanken.

"Danske fabrikater har generelt et godt ry hernede, men prisen spiller naturligvis også en stor rolle," siger Hans Knudt Krag. Indretningen adskiller sig ikke meget fra et tilsvarende dansk byggeri bortset fra, at man ikke kan skjule, at råbygninger er fra en anden epoke.

"I DDR byggede man solidt, men ironisk nok er svinestaldene langt mere standardiserede end i Danmark," forklarer Hans Knudt Krag.

Men man må ikke tro, at man kan bygge eller renovere væsentligt billigere i Sachsen-Anhalt eller i andre tyske delstater sammenlignet med Danmark. De konstruktionsmæssige krav er nemlig noget højere hernede end i Danmark, men til gengæld er lønningerne på en byggeplads lavere. I sidste ende bliver investeringen pr. so dermed ikke meget lavere end i Danmark.

"Til gengæld giver både delstaten og forbundsstaten sammen med EU tilskud til investeringer i landbruget for at fremme erhvervsudviklingen. Det er selvfølgelig et vægtigt argument for at investere hernede," siger Hans Knudt Krag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle