Danish Agro sælger foderfabrikker

Oprydning i strukturen i Danish Agro giver nye muligheder. Men myndighederne stillede skrappe krav for at give tilladelsen.

Organisationsdiagrammerne er blevet lidt mere overskuelige i Danish Agros hovedkontor i Karise.

Grovvarekoncernen har nemlig overtaget det fulde ejerskab af grovvareselskabet Hedegaard Agro og indkøbssamarbejdet DLA Agro, der begge i forvejen var tilknyttet og delvis ejet af Danish Agro.

»Vi var nødsaget til at komme til et kontrolskift. Så længe vi ikke var under samme koncern, var det meget begrænset, hvilke oplysninger vi kunne og måtte få uden at komme i compliance-mæssige (konkurrenceretlige, red.) problemer,« forklarer koncernchef i Danish Agro Christian Junker.

Overtagelsen sker dog på hele 13 betingelser fra konkurrencemyndighederne. Mest betydende er, at Hedegaard Agro skulle sælge to af fire foderfabrikker til fjerkræfoder fra til konkurrenter.

De to fabrikker i Skive og Gødstrup har samlet en kapacitet på 240.000 ton årligt og repræsenterer en samlet omsætning på 500 mio. kr.

Fremover skal de drives af henholdsvis Mollerup Mølle og Hornsyld Købmandsgaard. Samtidig skal alle foderkunderne sættes fri af deres kontrakter til eventuelt at indgå nye hos konkurrenterne.

»Vi vil selvfølgelig forsøge at beholde mest muligt af vores marked. Men med to så stærke spillere vil vi da miste noget her,« mener Christian Junker.

Chinese walls og indkøb for alle

Årsagen til »oprydningen« i ejerskabet skyldes flere ting. Primært var det, at ældre stemmeretsbegrænsninger betød, at Danish Agro ikke havde fuld kontrol med selskaberne.

»Derudover har vi mål om øget effektivitet. Vi vil gerne kunne trække flere synergier ud af selskaberne,« forklarer Christian Junker.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i 264 og 130 sider lange rapporter vurderet fusionerne og har ud over betingelserne om frasalg stillet krav om, at Danish Agro fremover skal lade andre grovvareselskaber handle via indkøbssamarbejdet DLA Agro a.m.b.a. - ogå selv om de ikke er medlemmer af selskabet.

Dertil kommer krav om, at Danish Agro ikke må udnytte viden fra indkøbssamarbejdet i andre dele af virksomheden, men skal oprette såkaldte »chinese walls« for at forhindre konkurrenceudnyttelse.

Faktaboks

Konkurrencekrav

  • Myndighederne stillede 13 krav til Danish Agro, bla.:
  • Sælg foderfabrikkerne i Skive og Gødstrup.
  • Sæt alle fjerkræ-foder-kunder fri til at handle ny kontrakt.
  • Indfør regler for viden om konkurrenters køb og salg.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle