Danish Crown stærkt gennem et svært år

Fastholder omsætning og indtjening trods Ruslandskrise og overforsynede markeder

»Det er i kriseår, at man skal kende styrke i sin forretningsmodel.«

Den konstatering giver Group CEO for Danish Crown, Kjeld Johannesen, som den primære forklaring på, at slagterikoncernen kommer ud af regnskabsåret 2013/14 med et resultat, der ligger meget tæt på året før - trods de turbolente markedsforhold, som har præget det meste af 2014.

»Vi har en mere robust virksomhed end for 5 eller 10 år siden, og få af vore konkurrenter kan sige det samme. Men vi har et kæmpeproblem, nemlig at prisen på svinekød er styrkdykket, og at danske svineproducenter tjener alt for lidt på deres grise. For uden råvarer - ingen slagteriproduktion,« siger Kjeld Johannesen.

»Danish Crown er det selskab, der lider de største tab som følge af Ruslands-situationen. Det er stærkt bekymrende, at en storpolitisk konflikt i den grad skal ramme en enkelt sektor. Krisens pris falder utroligt skævt.«

Tror på stigning

Danish Crown holder stadig sin slagsorganisation intakt i Rusland som tegn på, at man tror på genkomsten af normale tilstande. Og Kjeld Johannesen tror på fremgang for DC i det kommende år - trods det lave prisniveau.

»Vores ambition og budget peger på en lille stigning, som evt. kan udløse en stigende notering. Vi følger prognosen fra Landbrug & Fødevarer, men vi håber at kunne bevise, at den er for pessimistisk,« siger han.

»Vores tro på en stigning er baseret på, at vi får fuld effekt af investeringen i Sokolów i Polen og af andre tiltag i værdikæden i bl.a. USA, hvor dollaren også er med os. Men vores styrke og robusthed kommer af vores adgang til et meget bredt marked og vores integration i hele værdikæden - herunder af at vi kan kombinere vores aktiviteter i mange lande. Det hjælper os gennem en vanskelig periode.«

Kjeld Johannesen venter dog tidligst stigninger på den anden side af januar-februar, hvor priser typisk er lav.

Voldsomt fald

Danish Crown betaler 90 øre pr. kg i restbetaling for svinekød, som det også skete året før. Dermed udgør restbetalingen ca. 1,22 mia. kr. ud af årsresultatet på 1,66 mia. kr. De resterende næsten 400 mio kr. tilføres egenkapitalen.

»En del af beløbet kommer af, at vi solgte Hatting, og vores aftale med repræsentantskabet er, at den form for indtægter skal tilfalde egenkapitalen,« siger formanden for Danish Crown, Erik Bredholt.

»En anden del lægges til side som erstatning for, at vi ikke må afskrive på goodwill, hvilket også er aftalt med repræsentantskabet. Og yderligere styrker vi selskabets økonomi med en del af overskuddet.«

Selv om Ruslandskrisen koster dyrt for alle - herunder Danish Crown - så vurderer Erik Bredholt, at krisen har ændret konkurrencen i EU i dansk favør.

»Året har budt på meget store udfordringer i forbindelse med situationen i Rusland, og det påvirker især vores ejere. Som slagtesvineproducent gik man ind i det her år med forventninger om en fornuftig indtjening. Men situationen i Rusland har betydet et voldsomt fald i noteringen hen over året, og det påvirker i ekstrem grad økonomien ude på landet,« konstaterer formanden.

Faktaboks

DC regnskab 2013/14

  • Nettoomsætning: 58.029 mio kr
  • Årets resultat: 1.656 mio. kr.
  • Restbetaling: 1.218 mio. kr.
  • Restbetaling svin: 0,90 kr pr. kg
  • Restbetaling kvæg: 1,40 kr. pr kg

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle