Dansk plads i EU-parlamentets landbrugsudvalg hænger i tynd tråd

Færre pladser til Venstre og færre pladser til den liberale gruppe i EU gør det sværere at få plads i landbrugsudvalget.

»Det er ikke blevet lettere at sikre en plads i landbrugsudvalget, efter at vi har mistet et mandat.«

Sådan lyder det fra Jens Rohde, der er genvalgt for Venstre til EU-parlamentet.

Jens Rohde har op til valget lovet at kæmpe for den vigtige plads i EU-parlamentets landbrugsudvalg. Men efter Venstre er gået tilbage med et mandat, og efter den samlede liberale gruppe i EU-parlamentet har mistet pladser, bliver puslespillet om pladserne sværere.

»Der skal kæmpes hårdere for det nu,« siger han.

Jens Rohde håber i det mindste på en plads som suppleant.

»Det giver samme adgang til forhandlinger og møder, og man kan stille forslag, så det har ingen praktisk betydning, om man er medlem eller suppleant,« siger en fortrøstningsfuld Jens Rohde.

Jens Rohde arbejder også på en plads i Industri- og energiudvalget, som også behandler en række sager af interesse for landbruget. Bl.a. når det gælder beslutninger om biobrændstof. I dette udvalg vil han formentlig have mulighed for en koordinationspost, altså lidt flere stjerner på skuldrene, fordi de øvrige medlemmer fra den liberale gruppe, der sad i udvalget før valget, ikke er blevet genvalgt. Derfor vil han satse mest på en plads i Industriudvalget.

Ifølge Jens Rohde har gruppeledelsen i den liberale gruppe lovet at se velvilligt på hans ønsker.

Hvert medlem får plads som fuldgyldigt medlem i et udvalg og suppleant i et andet. Han forventer at vide mere om, hvordan det går, i næste uge.

Ulla Tørnæs, Venstres spidskandidat, har peget på, at hun er interesseret i en plads i landbrugsudvalget. Ifølge Jens Rohde er der så stor interesse om dette udvalg, at man ikke skal regne med at komme med som nyvalgt.

Afskaf støtten langsomt

Også Jørn Dohrmann, nyvalgt for Dansk Folkeparti med 6.439 personlige stemmer, håber på en plads i landbrugsudvalget, efter at DF kom op på fire pladser i EU-parlamentet.

»Jeg ved simpelthen ikke endnu, hvad der kan lade sig gøre. Jeg har sagt til Morten Messerschmidt, der forhandler for vores gruppe, at jeg er interesseret i landbrugsudvalget, miljøudvalget og fiskeriudvalget,« siger han.

Jørn Dohrmann har før valget peget på, at han mener, at reglerne om krydsoverensstemmelse skal afskaffes for at få lige konkurrencevilkår. Hans partifælle, Anders Vistesen, der også er valgt, har peget på, at EU’s budget bør beskæres med 80 procent bl.a. ved at fjerne landbrugsstøtten.

Her maner Jørn Dohrmann til besindighed.

»Jeg mener, man først og fremmest skal se på, hvad der kan lade sig gøre. Jeg tror, det er urealistisk at skære 80 procent. Jeg mener som de fleste danske kandidater, at vi skal skære i støtten på sigt, men det skal ske i et tempo, så vi sikrer lige konkurrencevilkår,« siger han.

S vil også i landbrugsudvalg

Fra Socialdemokraterne blev Christel Schaldemose genvalgt. Hun har tidligere oplyst til LandbrugsAvisen, at hun går efter en plads i det eftertragtede landbrugsudvalg. I seneste valgperiode var der ingen danske medlemmer i dette udvalg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle