Dansk robot ved at være verdens største

Den danske fabrikant af markrobotter, FarmDroid, mere end fordobler i øjeblikket produktionen.

Efterspørgslen efter den danske markrobot, FarmDroid, er nu så stor, at fabrikken i Vejen mellem Esbjerg og Kolding fremover skal producere 25 robotter om ugen.

I forvejen kører der 150 FarmDroid-robotter især i Tyskland, men også i flere andre europæiske lande.

»Det er nødvendigt for os at øge produktionen af robotter for at følge med efterspørgslen«, forklarer medejer af FarmDroid, Kristian Warming.

De mange solgte robotter og den øgede produktion gør ifølge Kristian Warming FarmDroid til verdens største producent af markrobotter.

Den danske markrobot er for alvor slået igennem i de sidste to år. Den både sår og luger en lang række forskellige afgrøder. Energien til robotten kommer fra solceller monteret over robotten, og langt de fleste dage kan solcellerne levere energi nok til, at robotten kan arbejde hele døgnet.

Ultra langsom, men husker godt

Udviklingen af FarmDroid-robotten startede i 2011 og blev i de første år udført af Jens og Kristian Warming. I 2018 blev der tilført ny kapital og indledt samarbejde med Odense Robotics, der hjælper udviklings-selskaber med potentiale.

Lige siden dag ét har den grundlæggende idé været den samme:

At robotten husker, hvor den har sået frøene. Den viden bruger robotten, når den senere skal luge mellem rækkerne og mellem de enkelte planter.

Robotten kører meget langsomt. Det betyder, at den er godkendt til at måtte køre alene på marken uden at være under opsyn. Eftersom den arbejder hele døgnet, er hver robot i stand til at passe 20 hektar mark med såning og pasning af afgrøden.

Kort tilbagebetalingstid

Kristian Warming peger på to grunde til, at den danske robot har fået sit gennembrud især blandt producenter af økologiske afgrøder:

»Den er billig i indkøb, og den erstatter arbejde, der ellers kun kan udføres manuelt. Vi har set tilbagebetalingstider på ned til to år for en robot. Hos en tysk producent af økologiske grøntsager har robotten reduceret arbejdet fra 300 arbejdstimer pr. hektar til 20 arbejdstimer pr. hektar«, fortæller Kristian Warming.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle