Danske bæravlere kæmper for livet

Bundløse priser på tredje år knockouter dansk industribærproduktion, og konsulenter, virksomheder og avlere taler nu om, at afviklingen er i fuld gang.

Dansk produktion af bær til industri synger formenlig på sidste vers efter flere år med katastrofalt lave priser. Solbær er en tabt kamp, lyder det fra branchen, mens der stadig brænder et svagt lys for surkirsebær og ribs.

”Industribær er helt generelt under afvikling. Men det er en tvungen afvikling, fordi avlerne ikke kan finde økonomi i det,” siger specialkonsulent hos Gartnerirådgivningen Gitte Hallengreen Jørgensen. Hun fortæller, at det specielt inden for de seneste ti år er gået stærkt med afviklingen af de tre industribær: Solbær, ribs og surkirsebær. Samme triste melding lyder fra Morgens Christensen, der er konsulent hos Danfrugt og har mere end 30 års erfaring i branchen.

”Det er en skæbnesæson for dansk industribærproduktion. Det er igen i år et meget mørkt kapital prismæssigt for specielt solbær. Pris og produktionsomkostninger hænger slet ikke sammen,” siger han. Prisen er omkring 40 øre for et kg solbær, mens produktionsprisen er på cirka 3,5 kr. pr. kg.

”Sidste år forsvandt 500 hektar med solbær på grund af de lave priser, og udviklingen fortsætter nok i år. Snart kan man ikke kalde det rigtig industriavl, og så forsvinder alt udenom. Rådgivning, dem der laver maskiner, pesticider og fabrikker,” siger han.

Overproduktion i Polen

Kilden til de lave priser på solbær har sit udspring i Polen. Massive EU-tilskud til landets landbrugssektor resulteret i en ukontrolleret overproduktion af bær, lyder det fra Svend Jensen, der er kvalitetschef hos Gasa Nordgrønt.

”Det er et eksempel på EU-støtte, der fejler fuldstændigt. Pengene skulle løfte landbruget op på et økonomisk højere niveau, men der sker det modsatte, fordi avlerne animeres til at producere til et marked, der er mæt,” siger han. Markedet for industribær til marmelade og saft er nemlig ikke så stort som kornmarkedet, og derfor bliver det hurtigt oversvømmet. Og Ruslands importstop af fødevarer fra EU hjælper heller ikke, da landet normalt er et stort marked for Polen.

”De polske avlere har udnyttet EU’s tilskud fuldt ud, og de har også fået mekaniseret deres landbrugssektor. Det var ellers her, vi i Danmark har været foran. Desuden har de lavere produktionsomkostninger. Det kan vi ikke konkurrere med,” siger Sven Jensen videre. Mogens Christensen er enig.

”Polen har en lang tradition for bærproduktion og har altid været store, men i de senere år er produktion blevet vældigt pustet op med EU-tilskud, og derfor har de bare plantet helt ukritisk,” siger han. De danske avlere kunne også i et vist omfang søge tilskud, men »man vil ikke holdes kunstigt i live,« siger han.

Ikke meget håb for fremtiden

På trods af, at situationen omkring surkirsebær og ribs ikke er lige så grel, som for solbær, så tvivler branchen på, at der kan gøres meget for at redde dansk industribærproduktion. Solbær er den største gren og vil formenlig have en dominoeffekt på surkirsebær, hvor dyrkningsarealet har været stillestående i flere år. Ribs er en for lille afgrøde til at holde liv i sektoren.

”Produktionen herhjemme reduceres væsentligt, men jeg tror heller ikke, at polakkerne kan overleve. De er i gang med at producere sig selv ihjel. Og selvom surkirsebær ikke oplever samme prisfald, så er det også meget trængt, og produktionen er langsomt faldende i Danmark,” siger Svend Jensen.

”Jeg tror ikke, at der er energi i branchen til at gøre meget mere,” fortsætter han.

De sorte udsigter ærgrer formand for planteavl hos Landbrug&Fødevarer Torben Hansen.

”Det vækker frustration og ærgrelse, at vi ser ud til at miste en stærk knowhow og en historisk tradition for at producere bær af høj kvalitet. Det er fair, hvis vi bliver udkonkurreret, men ikke hvis det sker, fordi vi ikke har samme rammevilkår inden for EU.”

Faktaboks

Solbærproduktion

  • Der blev produceret 147.900 ton solbær i Auropa i 2014
  • I 2015 regner man med, at det tal er på 166.700 ton
  • Polen producerede i 2014 90.000 ton, i år forventes de at producere 98.000 ton

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle