Danskere får afgørende merpriser i kriser

7 fede år og 7 magre: Minkpriserne har altid været præget af konjunkturcykler - en række gode år efterfulgt af en række dårlige. Derfor har minkavlerne også tradition for at lægge til side i de gode år - og for at kunne spænde bæltet grundigt ind og holde sig i ro, når priserne falder.

Afgørende merpris: At de danske minkavlere har skind i særklasse, ved enhver, der har været bare det mindste berøring med erhvervet. Mellem 25 og 40 pct. merpris i forhold til andre lande hives der hjem på auktionerne. Den merpris er altafgørende, især i krisetider, for den er med til at holde en vigtig hånd under de danske avlere i forhold til deres konkurrenter. I tidligere konjunkturnedgange har den danske produktion ligget nogenlunde stabilt, mens resten af verdens minkavlere har måttet indskrænke deres tæve-antal.

Hver fjerde er væk: Ledelsen i Glostrup har taget de geværgreb, der skal til for at skære omkostningerne til. I april blev endnu en fyringsrunde, der fjerner hver fjerde af de 520 medarbejdere, præsenteret. Årsagen er både økonomien, og at der forventes markant færre skind i den kommende sæson. Kopenhagen Fur fyrede senest i 2018.

Ikke kun minkavlerne selv er bekymrede

Banker og avlere holder vejret: Der er blevet længere mellem minkavlerne i Danmark i det seneste år. Hele 12 procent færre medlemmer tæller Kopenhagen Fur. Og på Statstidende har minkavlere haft en kedelig førsteplads blandt landmandskonkurser i de seneste måneder. Bankerne vurderer benhårdt, hvem der skal have ekstra likviditet frem til et tiltrængt prisløft, og hvem der bør lukkes nu.

Langt fra udsolgt: En af de ting, som bankernes landbrugsafdelinger især bider mærke i var, at auktionen i januar kun fik solgt 30 procent af skindene. Den slags bekymrede bankfolkene - for hvor mælke- og svineproducenter også har svingende noteringer, så kan de i det mindste altid komme af med deres varer. Her kunne minkavlerne pludselig risikere at ligge inde med et kæmpe lager til at belaste bedrifts-balancerne. Det hjalp, da april-auktionen fik udsolgt, men priserne er fortsat underskudsgivende for alle.

Produktion rasler ned: Alle ved, at der skal en reduktion til i verdens minkbestande. Men fald herhjemme på op til 30 procent er alligevel drastisk, og det lægger ikke kun pres på minkavlerne, men også på hele følgeindustrien af underleverandører.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle