DC i bornholmsk uvejr efter lukning i Rønne

Svineproducenterne frygter for, at hele øens produktion af slagtesvin vil forsvinde med slagteriet. Danish Crown maner til ro.

Kan svineproduktionen på Bornholm overleve, at slagteriet lukker?

Spørgsmålet er det store samtale- og debatemne på Bornholm, efter nyheden forleden om slagteriets lukning - og optimismen er svær at finde.

»På den helt korte bane, så forventer vi, at slagteriet tager hånd om at transportere levende dyr til Ringsted. Men vi er betænkelige ved, hvad vores udviklingsmuligheder er. Hvis de ikke er der, er mange i realiteten i gang med at afvikle,« siger formand for Bornholms Landbrug Lars-Ole Hjorth-Larsen, der kalder lukningen »meget alvorlig«.

Formanden frygter, at det vil være sværere at finde finansering for landmændene.

Hans kollega fra Aakirkeby, Peter Brandt Koefoed, der også er medlem af repræsentantskabet i Danish Crown, er på linje.

»Det kan godt være, at vi om ti år siger, ak dog, var det ikke værre. Men jeg frygter, at der ikke kommer nye stalde, efterhånden som de eksisterende bliver nedslidt. Det er ikke førstevalget at lægge en slagtesvineproduktion på Bornholm, når grisene skal fragtes til Sjælland. Lokalsamfundets accept af at producere grise, når vi ikke har de lokale arbejdspladser, kan også forsvinde,« mener han.

Blanding af turister og svin

Ingen af dem kan umiddelbart se den gode løsning i tranporten til Sjælland, da de frygter blandingen af slagtesvin og turister. Men begge har tiltro til, at Danish Crown finder en løsning.

Men de mange grise, der var lovet ekstra fra andelshaverne, kommer næppe, mener Lars-Ole Hjorth-Larsen.

»Jeg tror ikke, de kommer alle sammen. Alle, der har søgt, jeg selv inklusive, skal lige gennemtænke det her,« siger han men påpeger, at transporten må og skal lykkes.

»På Bornholm er der de seneste ti år bygget en del nye produktionsanlæg og større, gode stalde. Det vil være katasrofalt, hvis vi skal afskrive dem meget hurtigere. Det vil vi ikke kunne klare økonomisk. Så jeg tror på, at der fremadrettet er en svineproduktion på Bornholm. Det skal der simpelthen være,« siger formanden.

Danish Crown-formand Erik Bredholt maner til ro hos de bornholmske andelshavere.

»Vi sejler i forvejen grise fra Samsø, og det anser vi ikke for noget problem,« konstaterer han.

Læs mere

på side 20

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle